Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, marți, în urma unei întâlniri la sediul PSD, la care au luat parte Liviu Dragnea și Mihai Tudose, că urmează să aibă loc o remaniere guvernamentală.

"Discuţia a fost lungă, nu am fost numai noi. S-a hotărât ca decizia finală să fie luată la CEx. Pe următoarele direcţii: raporturile dintre guvern şi partid plecând de la premiza că guvernul este politic. Lucrurile trebuie clarificate. Stabilim împreună zona de remanieri şi remaniabili, nu vă spunem acum, după şedinţa CEx. Discuţia cu domnule preşedinte a fost să-l întreb dacă e dispus săptămâna asta să semnăm actele şi teme externe", a spus Tudose, după şedinţă.

+++

"Domnul premier are un program de guvernare de dus și acolo unde consideră că domnii miniștri nu se mișcă bine, normal că vine cu solicitări de împrospătare a ministerelor cu schimbarea miniștrilor. Este atributul dânsului și respectăm asta. Va exista o remaniere atât timp cât domnul Mihai Tudose spune că avem în anumite zone rămâneri în urmă și asta se datorează miniștrilor. În Comitetul Executiv, dânsul va veni cu motivarea și noi vom lua decizia propunând alte nume", a precizat Bădălău, scrie Agerpres.

Întrebat dacă premierul Mihai Tudose a venit la întâlnirea de la sediul PSD "cu mandatul pe masă", Bădălău a spus că acesta este un om înțelept care știe ce înseamnă actul de guvernare: "Nu se joacă cu aşa ceva. Este un om extrem de serios şi un premier foarte bun, un om hotărât care, cu siguranţă, va dezvolta România".

Totodată, Bădălău a declarat că premierul e supărat că unele lucruri nu funcționează în Guvern, dar a negat că ar fi un scandal în partid, spunând că sunt doar discuții. El a mai susţinut că nu interesează pe nimeni dacă sunt antipatii sau simpatii personale între Dragnea și Tudose.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că a fost convocat Comitetul Executiv Național al partidului pentru joi, la ora 17:00.

***

"Din partea mea nu există (tensiune). Eu sunt destul de relaxat", a declarat marţi Dragnea.

El a mai spus că vrea să continue cu actualul premier, pentru a pune în practică programul de guvernare.

Referitor la şedinţa PSD, Dragnea a spus că nu e ceva special: "Ne mai întâlnim din când în când", dar a refuzat să precizeze dacă şi premierul Tudose va participa la şedinţa informală a social-democraţilor.

Întrebat dacă există o criză în partid, Liviu Dragnea a negat şi a spus că îl susţine pe Tudose în continuare.

***

După declaraţiile de luni ale premierului Mihai Tudose, liderii PSD se reunesc marţi pentru a decide remanierea unor miniştri.

Pe surse au apărut mai multe nume care ar putea fi înlocuite de Tudose. De altfel, premierul s-a referit la vicepremierul Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, care au probleme cu justiţia.

Cele două sunt apropiate ale liderului PSD, Liviu Dragnea, cu care premierul a recunoscut că nu se află într-o etapă tocmai fericită a relaţiei.

Alte nume vehiculate sunt Liviu Pop, Ilan Laufer, Viorel Ilie, Răzvan Cuc.

Surse citate de Hotnews.ro susţine că vicepremierul Marcel Ciolacu ar putea fi nominalizat în locul lui Sevil Shhaideh.

Luni, premierul a susţinut că le-a spus unor apropiaţi că ar vrea să demisioneze, dar a fost convins să rămână. Tudose a avut o întâlnire cu mai mulți șefi de organizații și alți lideri ai partidului, printre care vicepremierul Marcel Ciolacu, președintele PSD Olt, Paul Stănescu, Marian Neacșu, secretar general al PSD, și Niculae Bădălău, președintele executiv al formațiunii.

Moţiune împotriva lui Bodog

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, depusă de PNL, PMP şi USR.

În plenul Senatului se vor vota ordonanţele privind privind split TVA şi majorarea accizei la combustibili.

Pe 26 septembrie, senatorii din Comisia de buget-finanţe au decis, prin aprobarea unui amendament depus în acest sens, ca plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.