Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, marți, în urma unei întâlniri la sediul PSD, la care au luat parte Liviu Dragnea și Mihai Tudose, că urmează să aibă loc o remaniere guvernamentală.

"Discuția a fost lungă, nu am fost numai noi. S-a hotărât ca decizia finală să fie luată la CEx. Pe următoarele direcții: raporturile dintre guvern și partid plecând de la premiza că guvernul este politic. Lucrurile trebuie clarificate. Stabilim împreună zona de remanieri și remaniabili, nu vă spunem acum, după ședința CEx. Discuția cu domnule președinte a fost să-l întreb dacă e dispus săptămâna asta să semnăm actele și teme externe", a spus Tudose, după ședință.

+++

"Domnul premier are un program de guvernare de dus și acolo unde consideră că domnii miniștri nu se mișcă bine, normal că vine cu solicitări de împrospătare a ministerelor cu schimbarea miniștrilor. Este atributul dânsului și respectăm asta. Va exista o remaniere atât timp cât domnul Mihai Tudose spune că avem în anumite zone rămâneri în urmă și asta se datorează miniștrilor. În Comitetul Executiv, dânsul va veni cu motivarea și noi vom lua decizia propunând alte nume", a precizat Bădălău, scrie Agerpres.

Întrebat dacă premierul Mihai Tudose a venit la întâlnirea de la sediul PSD "cu mandatul pe masă", Bădălău a spus că acesta este un om înțelept care știe ce înseamnă actul de guvernare: "Nu se joacă cu așa ceva. Este un om extrem de serios și un premier foarte bun, un om hotărât care, cu siguranță, va dezvolta România".

Totodată, Bădălău a declarat că premierul e supărat că unele lucruri nu funcționează în Guvern, dar a negat că ar fi un scandal în partid, spunând că sunt doar discuții. El a mai susținut că nu interesează pe nimeni dacă sunt antipatii sau simpatii personale între Dragnea și Tudose.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că a fost convocat Comitetul Executiv Național al partidului pentru joi, la ora 17:00.

***

"Din partea mea nu există (tensiune). Eu sunt destul de relaxat", a declarat marți Dragnea.

El a mai spus că vrea să continue cu actualul premier, pentru a pune în practică programul de guvernare.

Referitor la ședința PSD, Dragnea a spus că nu e ceva special: "Ne mai întâlnim din când în când", dar a refuzat să precizeze dacă și premierul Tudose va participa la ședința informală a social-democraților.

Întrebat dacă există o criză în partid, Liviu Dragnea a negat și a spus că îl susține pe Tudose în continuare.

***

După declarațiile de luni ale premierului Mihai Tudose, liderii PSD se reunesc marți pentru a decide remanierea unor miniștri.

Pe surse au apărut mai multe nume care ar putea fi înlocuite de Tudose. De altfel, premierul s-a referit la vicepremierul Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, care au probleme cu justiția.

Cele două sunt apropiate ale liderului PSD, Liviu Dragnea, cu care premierul a recunoscut că nu se află într-o etapă tocmai fericită a relației.

Alte nume vehiculate sunt Liviu Pop, Ilan Laufer, Viorel Ilie, Răzvan Cuc.

Surse citate de Hotnews.ro susține că vicepremierul Marcel Ciolacu ar putea fi nominalizat în locul lui Sevil Shhaideh.

Luni, premierul a susținut că le-a spus unor apropiați că ar vrea să demisioneze, dar a fost convins să rămână. Tudose a avut o întâlnire cu mai mulți șefi de organizații și alți lideri ai partidului, printre care vicepremierul Marcel Ciolacu, președintele PSD Olt, Paul Stănescu, Marian Neacșu, secretar general al PSD, și Niculae Bădălău, președintele executiv al formațiunii.

Moțiune împotriva lui Bodog

Plenul Camerei Deputaților dezbate o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, depusă de PNL, PMP și USR.

În plenul Senatului se vor vota ordonanțele privind privind split TVA și majorarea accizei la combustibili.

Pe 26 septembrie, senatorii din Comisia de buget-finanțe au decis, prin aprobarea unui amendament depus în acest sens, ca plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional.