Cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 este una dintre cele mai impotante teme de discuții în cadrul Consiliului UE pe perioada Președinției române.

În prima reuniune prezidată de România, ședința de marți a Consiliului Afaceri Generale, miniștrii UE au fost informați despre organizarea discuților privind viitorul buget al Uniunii Europene în urmîtoarele șase luni.

România a preluat, de la 1 ianuarie, Președinția rotativă a Consiliului UE. Liderii europeni au discutat la summitul din decembrie despre stadiul lucrărilor pentru bugetul aferent perioadei 2021-2027 și au cerut Președinției române să avanseze stadiul negocierilor astfel încât să se ajungă la un acord până în toamna acestui an.

„Bugetul Europei trebuie să reflecte ce fel de Europă ne dorim pentru viitor. Trebuie să ne asigurăm că rezultatul acestor negocieri este echilibrat și potrivit cu nevoie zilnice și așteptările cetățenilor europeni”, a declarat George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene, care a prezidat ședința de marți a Consiliului Afaceri Generale.

Ciamba a subliniat că România va depune toate eforturile pentru a prezenta o bază pentru un acord pe acest subiect, în toamnă.

„Cea mai importantă temă de azi a fost cadrul financiar multianual, care este un dosar strategic pentru președinția noastră. Ne-am exprimat din nou ambiția de a avea rezultate. Cred că Consiliul European a dat ca limită de timp toamna aceasta, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim mai puțin ambițioși. Cred că trebuie să facem tot ce este posibil”, a spus ministrul român într-o conferință de presă, după reuniunea de la Bruxelles.

Potrivit Agerpres, George Ciamba a vorbit și despre cum va aborda România președinția Consiliului Uniunii Europene. „Am subliniat că vom lucra ca un broker neutru, pentru a ne ridica la nivelul așteptărilor, vrem să păstrăm unitatea și coeziunea în Uniune într-o perioadă dinamică ce este marcată de provocări - Brexit, în același timp schimbarea ciclurilor instituționale”.

Oficialul român a amintit de Summitul de la Sibiu, care va avea loc în timpul președinției României. „Președinția noastră va avea trei luni foarte active și va încerca să aducă cât de multe rezultate poate în dosarele legislative pe care lucrăm împreună, pentru Summitul de la Sibiu și pentru ultima lună, care va fi foarte agitată, după alegerile europene”, a evidențiat el, subliniind dorința României „de a construi o Europă mai puternică și mai coezivă”.

În cadrul CAG de marți a fost discutat și subiectul dezinformării. „Dezinformarea a devenit una dintre cele mai mari provocări pentru democrațiile noastre. Pentru a fi eficienți avem nevoie de eforturi comune ale statelor membre UE și ale societății civile”, a punctat ministrul.

„Ciclul legislativ se încheie cu mandatul nostru și de aceea trebuie să fim foarte ambițioși. Trebuie să fim realiști, dar este foarte important să avansăm și să închidem cât mai multe dosare putem, în următoarele săptămâni. (...) Vrem să lucrăm cu hotărâre, optimism și realism în același timp”, a mai spus Ciamba.