Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut miercuri, o vizită de lucru la Bruxelles, în timp ce președintele s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre UE, iar vineri îl primește pe cancelarul austriac Sebastian Kurz.

În contextul pregătirii preluării de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu președintele Comitetului Economic și Social European, Luca Jahier. În cadrul întrevederii, oficialul român a prezentat principalele priorități ale României în perioada deținerii Președinției Consiliului, informează MAE.

Totodată, au fost trecut în revistă principalele teme de interes aflate pe agenda europeană, precum negocierile privind Brexit, Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, alegerile pentru Parlamentul European din primăvara anului viitor, pregătirile privind Summit-ul informal de la Sibiu.

O altă întrevedere a fost cu directorul general pentru buget din cadrul Comisiei Europene, Gert Jan Koopman. Ministrul delegat l-a asigurat pe acesta de "întreaga disponibilitate" a viitoarei Președinții române a Consiliul Uniunii Europene de a contribui la avansarea cât mai consistentă a negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cu scopul de a permite obținerea unui acord în toamna anului 2019 pe acest dosar.

Întâlnire cu ambasadorii UE

Președintele României s-a întâlnit miercuri seara cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE), acreditați la București, reuniunea fiind organizată de Ambasada Austriei, țară care deține în prezent Președinția Consiliului UE.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în cadrul întâlnirii au fost abordate, în principal, teme legate de preluarea de către România a Președinției Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda Consiliului European care a avut loc în zilele de 13 și 14 decembrie.

 

"Președintele Klaus Iohannis a menționat că țara noastră, ca stat membru puternic atașat proiectului european, va acționa cu pragmatism și responsabilitate pe durata mandatului său și va urmări ca, prin acțiunile sale, să contribuie la avansarea negocierilor pe dosarele prioritare la nivel european, în efortul comun de a obține rezultate în beneficiul întregii Uniuni",

 

se arată în comunicat.

Președintele României a evidențiat importanța reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai 2019, unde va fi discutată agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024: "Acest summit va reprezenta un bun moment de reflecție asupra viitorului Uniunii".

Referitor la viitorul buget al UE pentru perioada 2021-2027, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România va acționa pentru înregistrarea de progrese substanțiale în procesul de negocieri, astfel încât să se poată realiza obiectivul asumat la reuniunea Consiliului European din 13-14 decembrie, respectiv de a obține un acord la nivelul liderilor europeni în toamna anului 2019.

În privința procesului de retragere a Marii Britanii din UE, Președintele României a subliniat faptul că este important ca Brexit să aibă loc într-un mod ordonat, pe baza Acordului de retragere care a fost agreat de liderii europeni la reuniunea Consiliului European din 25 noiembrie.

Cancelarul austriac, în vizită la București

Tot în cadrul pregătirilor pentru preluarea Președinției, Klaus Iohannis îl va primi vineri, la Palatul Cotroceni, pe cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

În cadrul discuțiilor, vor fi abordate teme prioritare aflate pe agenda europeană, precum procesul de reflecție privind viitorul Uniunii Europene, viitorul buget al Uniunii post-2020, procesul de retragere a Marii Britanii din UE, alegerile pentru Parlamentul European.

De asemenea, vor fi discutate aspecte privind relația bilaterală dintre România și Austria.