Noul ministru delegat pentru Afaceri europene s-a întâlnit luni, la Bruxelles, cu mai mulți oficiali europeni pentru a-i asigura de stadiul avansat al pregătirilor pentru Președinția Consiliului UE.

În marja Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri europene, George Ciamba, a avut o serie de întrevederi cu oficiali europeni în contextul preluării, la 1 ianuarie 2019, de către România, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat MAE, oficialul român a avut discuții cu secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, secretarul general al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, vice-Președintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, și comisarul european pentru Buget și resurse umane, Günther Oettinger.

În cadrul acestor întrevederi, Ciamba a reconfirmat @stadiul avansat al pregătirilor privind preluarea și exercitarea mandatului de Președinție rotativă a Consiliului UE de către România și a reiterat angajamentul părții române de a sprijini avansarea agendei europene în perioada următoare”.

”Discuțiile au reconfirmat interesul comun pentru o cooperare cât mai strânsă a României cu instituțiile europene, precum și obținerea de progrese pe dosarele aflate în negociere la nivel european. Interlocutorii europeni au apreciat numirea noului ministru delegat al afacerilor europene și continuitatea demonstrată în procesul de pregătire a preluării Președinției Consiliului UE de către România”,

 

precizează Ministerul de Externe.

Din discuțiile cu secretarul general al Comisiei, Martin Selmayr, a rezultat importanța pe care ambele părți o acordă menținerii unității UE, promovarea unei Europe puternice, unitare și eficiente fiind un obiectiv comun prioritar inclusiv din perspectiva Summit-ului de la Sibiu.

Cu vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, George Ciamba a discutat despre  dosarele prioritare care vor continua să se afle pe agenda UE inclusiv în timpul mandatului Președinției României a Consiliului UE, precum InvestEU.

”În cadrul întrevederii cu comisarul european pentru Buget și resurse umane, Günther Oettinger, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a reiterat angajamentul României pentru avansarea negocierilor pe dosarul privind Cadrul Financiar Multianual, într-o manieră susținută și cuprinzătoare, în funcție de deciziile Consiliului European. Ambii interlocutori au fost de acord asupra importanței acestui dosar din perspectiva mesajului Uniunii Europene de a avea un buget modern și care să răspundă tuturor priorităților politice, atât tradiționale, cât și actuale”, mai precizează Ministerul de Externe.

Margaritis Schinas: Avem încredere în profesionalismul viitoarei Președinții române

Întrebat luni dacă există îngrijorări la nivelul Comisiei Europene privind pregătirea României pentru preluarea Președinției, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a precizat: ”Nu suntem îngrijorați. Avem încredere în profesionalismul viitoarei Președinții române”.

Schinas a reamintit și de apelul lansat recent de președintele CE, Jean-Claude Juncker, privind necesitatea unui consens politic național înainte și pe perioada celor șase luni în care România va deține Președinția Consiliului UE.

Purtătorul de cuvânt al CE a făcut aceeași declarația și săptămâna trecută, când a fost întrebat de ultimele informații privind Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, alimentate de o declarație a președintelui Klaus Iohannis și de demisia neașteptată a lui Victor Negrescu.