Consiliul UE și-a reafirmat luni angajamentul de lungă durată de a promova prosperitatea, stabilitatea și reziliența în zona Mării Negre.

Consiliul subliniază importanța strategică tot mai mare a zonei Mării Negre pentru Uniunea Europeană și solicită o implicare mai puternică a UE în cooperarea regională, având la bază inițiativa Sinergia Mării Negre.

De asemenea, Consiliul UE subliniază importanța valorificării noilor oportunități de dezvoltare economică, reziliență și conectivitate în regiune și în afara acesteia.

În același timp, Consiliul rămâne în continuare preocupat de provocările în materie de securitate din regiunea Mării Negre.

În acest context, acesta reiterează faptul că respectarea dreptului internațional, inclusiv a principiilor independenței, suveranității și integrității teritoriale, a Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării, inclusiv a libertății de navigație, precum și respectarea deciziilor politice ale UE și a politicii sale de nerecunoaștere în ceea ce privește anexarea ilegală a Crimeei, sunt fundamentale pentru abordarea UE privind cooperarea regională în zona Mării Negre.