Ambasadorii la UE au sprijinit miercuri fără modificări o propunere de regulament care stabilește norme pentru continuarea programelor de cooperare la frontiera Irlandei în cazul unei retrageri a Regatului Unit din UE fără un acord negociat.

În afară de programul PEACE IV, regulamentul vizează și programul Interreg VA care promovează coeziunea economică, socială și teritorială în Irlanda de Nord, în comitatele de graniță ale Irlandei, precum și în Scoția de Vest, informează Consiliul.

Cele două programe ar continua să fie finanțate din bugetul UE pe baza structurilor de gestionare actuale și în cadrul unui scenariu fără niciun fel de acord. Nivelurile de finanțare ar rămâne neschimbate până la sfârșitul lui 2020.

Parlamentul European, la nivel de comisie, a dat undă verde propunerii de regulament săptămâna trecută și, de asemenea, a aprobat-o fără modificări. Prin urmare, nu sunt prevăzute negocieri cu privire la acest dosar între Consiliu și Parlament, astfel că se preconizează adoptarea formală de către PE a poziției sale în primă lectură în cadrul primei sale sesiuni plenare din martie.

Adoptarea de către Consiliu este prevăzută pentru jumătatea lui martie. Colegiuitorii UE lucrează cu rapiditate pentru a asigura intrarea în vigoare a regulamentului până la 29 martie 2019.

Obiectivul programului PEACE al UE este de a sprijini pacea și reconcilierea și de a
promova progresul economic și social în Irlanda de Nord și în regiunea de frontieră
a Irlandei.

Deși mai sunt două luni până la Brexit, lucrurile sunt în continuare neclare. Marți, Camera Comunelor i-a acordat premierului Theresa May mandatul pe care aceasta l-a cerut pentru a schimba înțelegerea cu Uniunea Europeană privind Brexit, dar UE a transmis din nou că acordul de retragere nu este negociabil.