„România este pe deplin pregătită să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene, a insistat, într-un interviu acordat TVR, premierul Viorica Dăncilă, care crede că „vom avea o președinție de succes”.

La 1 ianuarie, România preia președinția rotativă a Consiliului UE, calitate în care ar putea să influențeze decisiv unele decizii luate la nivel european. Dar Guvernul nu și-a anunțat până acum priorități concrete pentru cele șase luni în care va prezida Consiliile de miniștri UE.

Și în interviul acordat TVR, Viorica Dăncilă insistă asupra pregătirii și rolului important pe care îl va avea România, dar menționează ca priorități doar teme de negociere asupra viitorului buget al Uniunii, obiective care au fost anunțate de miniștri cu mult timp în urmă, precum ceea ce dorește Guvernul de la viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).

Ce-i drept, România ar putea avea un rol determinant în finalizarea negocierilor pentru viitorul Cadru Financiar Multianual al blocului european, deoarece autoritățile de la Bruxelles și-ar dori ca bugetul să fie adoptat înainte de alegerile europene din mai 2019, adică pe durata Președinției române.

De altfel, primul semestru al anului 2019 se anunță foarte aglomerat. „Sunt peste 250 de dosare legislative și nonlegislative. Este foarte mult. Suntem conștienți de faptul că nu vom putea închide toate aceste dosare. Eu am spus că vreau să avem o abordare ambițioasă, dar, în același timp, o abordare realistă. Ambițioasă, pentru că ne dorim să închidem cât mai multe dosare, dosare cu mare importanță atât pentru UE, cât și pentru România”, a declarat premierul.

Dar pentru Viorica Dăncilă obiectivele prioritare sunt „cele legate de politica de coeziune, care ne ajută să eliminăm diferențele de dezvoltare între state, între regiuni, între sate și orașe, și politica agricolă comună, pentru că, așa cum știm, România are un potențial agricol foarte mare, există foarte mare interes pentru această politică și trebuie să ne impunem ceea ce dorim noi de la politica agricolă comună. Și aș specifica plățile directe, care trebuie să crească, care trebuie să fie la nivelul celorlalte state membri, la menținerea celor doi piloni, plățile directe, politica rurală, să nu se plafoneze subvenția pentru fermele mari”.

Însă România și-a prezentat de mult opoziția față de dorința Comisiei Europene de a plafona subvențiile și preferința pentru menținerea celor doi piloni ai PAC, iar ceea ce premierul a menționat ca priorități ale Președinției Consiliului ar fi doar poziții de negociere ale României.

Într-adevăr, din poziția de președinte de ședință, reprezentantul Guvernului român are un rol de mediator și facilitator de consens, dar poate influența cursul negocierilor, atât între statele membre, cât și între Consiliu și alte instituții europene.

De altfel, cel puțin pe tema bugetului pentru perioada 2021-2027, se anunță negocieri grele, dat fiind că unele state membre ar dori să profite de plecarea Marii Britanii pentru a mai tăia din fondurile cheltuite de UE, în timp ce altele vor menținerea bugetului cel puțin la nivelul actual, deși Brexit va lăsa o gaură de circa 12 miliarde de euro anual în bugetul blocului comunitar.

Mai mult, Parlamentul European a cerut majorarea contribuției statelor membre și este greu de crezut că, dată fiind proximitatea alegerilor, eurodeputații vor accepta reduceri de bugete.

„Este o președinție foarte grea, este o președinție în care România va trebui să dea un examen al maturității și al capacității ei de preluare și mai ales de exercitare a Președinției Consiliului UE. Vom avea de răspuns unor provocări pe care nu le-a mai avut nicio altă țară până acum. Mă refer la Brexit, mă refer la viitorul UE post-Brexit (...) la un acord politic pe cadrul financiar multianual, va trebui să răspundem unor provocări legate de migrație, de terorism, unor provocări legate de politicile tradiționale, atât de importante pentru România, cum sunt politica de coeziune și politica agricolă comună, dar și unor politici noi, mă refer la politica de apărare, mă refer la migrație, la terorism, la politici pentru tineret și toate aceste lucruri”, a spus Dăncilă în interviul acordat TVR și difuzat sâmbătă.

Șefa Guvernului a reiterat că „România este pe deplin pregătită să preia Președinția Consiliului Uniunii Europene”, amintind că fiecare ministru „are pe birou dosarul cu punctele pe care le avem pe agenda europeană”.