UPDATEFinlanda, gata să preia mai devreme Președinția Consiliului UE, dar nu așteaptă un schimb cu România

Premierul Finlandei susține că Guvernul de la Helsinki și-a crescut luni seară gradul de pregătire în vederea unui eventuale cereri din partea României pentru a schimba perioada Peședinției Consiliului UE anul viitor.
România ar trebui să preia de la 1 ianuarie Președinția rotativă a Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, iar Finlanda urmează să preia conducerea Consiliului în a doua jumătate a anului 2019.
Premierul Juha Sipila a declarat că tensiunile politice din România nu vor afecta programul pentru Președinția finlandeză și că România nu are de gând să își amâne „tura” în pofida disputelor acerbe de la București.
Luni, președintele Klaus Iohannis a susținut că România este nepregătită pentru preluarea Președinției Consiliului și a ceut, din nou, demisia Guvernului.
Într-o declarație pentru agenția de presă finlandeză STT, Sipila a spus că guvernul de la Helsinki și-a crescut gradul de pregătire pentru preluarea Președinției Consiliului și a început pregătirile pentru cazul în care Bucureștiul ar cere un eventual schimb al perioadelor. Totuși, o astfel de cerere nu a fost înaintată, ba chiar guvernul român a confirmat că România își va prelua mandatul la data stabilită.
„România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis marți seară.
„De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat”, precizează comunicatul.
La 1 ianuarie, România va prelua pentru prima dată Președinția Consiliului UE pentru șase luni. Finlanda, care va prelua mandatul de la România, a mai deținut Președinția de două ori, în 1999 și 2006. Până la sfârșitul acestui an, ședințele de Consiliu sunt conduse de membrii guvernului din Austria.
Precizări de la MAE
În contextul apariției în mass media a unor informații conform cărora România nu ar fi pregătită să preia mandatul Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar guvernul finlandez și-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda a Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.
De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat.
În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul de Președinție a Consiliului UE și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez.
Reiterăm că exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate.
Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre.
Nu în ultimul rând, subliniem importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european.
Comentarii