George Ciamba spune că, în situația unui Brexit fără acord, PIB al României va fi puțin afectat în condițiile în care se așteaptă ca, pe termen scurt și mediu, efectele negative să fie resimțite mai degrabă la nivelul Marii Britanii decât al UE27.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, susține că, pe termen lung, schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie vor depinde de termenii acordului dintre Marea Britanie și UE.

„În situația unui Brexit fără acord, PIB al României va fi puțin afectat, în condițiile în care se așteaptă ca, pe termen scurt și mediu, efectele negative să fie resimțite mai degrabă la nivelul Marii Britanii decât în rândul UE27”, a apreciat Ciamba - potrivit unui comunicat MAE - la dezbaterea de marți "Brexit: Oportunități și provocări", organizată de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK), în colaborare cu Camera de Comerț Româno-Britanică.

În același timp, ministrul delegat a adus în atenție impactul pe care Brexit îl poate avea asupra relațiilor economice dintre Marea Britanie și Germania, cu efect indirect pentru economia românească.

Germania reprezintă, de mai mulți ani, primul partener comercial al României și se află în top trei investitori pe piața românească. Volumul raporturilor comerciale dintre cele două țări reprezintă aproximativ o cincime din totalul schimburilor comerciale ale României.

Reiterând importanța identificării unei soluții care să ducă la o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, ministrul delegat pentru Afaceri Europene i-a asigurat pe oamenii de afaceri prezenți la eveniment că la nivelul Guvernului României se fac pregătirile necesare pentru toate scenariile, astfel încât mediul de afaceri din România, dar și drepturile cetățenilor să fie protejate.

Luna trecută, șeful asociației industriale germane BDI, Joachim Lang, a declarat că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar avea un impact de cel puțin 0,5% din PIB asupra economiei Germaniei, potrivit Reuters.

Doar anul acesta PIB-ul german ar pierde aproximativ 17 miliarde de euro, a mai spus Lang.