Ministrul pentru Afaceri Europene spune, la finalul Președinției române a Consiliului, că a fost un prim mandat complex și ambițios, care a reprezentat testul de maturitate al României și reconfirmarea atașamentului față de proiectul european

”Ne pregătim să predăm ștafeta Președinției Consiliului UE după șase luni intense, în care interesul european a fost etalonul succesului unuia dintre cele mai importante proiecte de țară ale României. A fost un prim mandat complex și ambițios, unic și ciclic în același timp. Unicitatea primei noastre Președinții este dată de caracterul ei pilot, dar și de provocările, cel mai probabil, irepetabile după 13 sau 14 ani”, se arată în mesajul transmis vineri de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Oficialul spune că România și-a respectat promisiunea făcută la preluarea Președinției, pe 1 ianuarie 2019, aceea de a fi ”un veritabil mediator imparțial, pentru a genera soluții în vederea avansării agendei europene”.

”Multe dintre rezultatele foarte bune ale Președinției noastre se datorează, în primul rând, capacității noastre de a ne păstra rezerva de neutralitate. Succesul Președinției române la Consiliul UE este confirmat de cifre și întregit de curajul revenirii la misiunea autentică a unei Președinții rotative - efortul de a acționa dincolo de interesul național și de a livra rezultate în beneficiul tuturor cetățenilor Uniunii. Dimensiunea cuantificabilă, despre care am vorbit des în ultima perioadă - recordul celor 90 de dosare legislative închise, obținerea de majorități calificate pentru avansarea unor proiecte sensibile și stagnante, pregătirea Uniunii Europene pentru orice fel de deznodământ al procesului Brexit sau obținerea unor angajamente ferme pentru parcursul european al Balcanilor de Vest – este vizibilă și apreciată la scară europeană”, transmite Ciamba.

Președinția română a Consiliului a susținut convergența și coeziunea în Europa, avansând dosare pe teme precum piața unică digitală, directiva pentru gazele naturale, Uniunea bancară. Totodată, a pledat pentru condiții de muncă transparente și previzibile și pentru emisii reduse de CO2 și a acționat ferm pentru combaterea dezinformării și asigurarea de alegeri libere și corecte.

”Dincolo de acestea, Președinția României la Consiliul UE a fost și despre curaj, responsabilitate și asumare politică. Pe parcursul celor șase luni la conducerea Consiliului UE, România a contribuit în mod cert, prin acțiuni concrete, la consolidarea Uniunii Europene, un proiect care rămâne vital pentru bunăstarea și siguranța continentului nostru...La finalul acestui mandat, am convingerea că România și-a întărit profilul la nivel european, devenind o voce mai puternică, credibilă, relevantă. Cred cu tărie că acest parcurs va continua și după încheierea Președinției, pentru că avem maturitatea instituțională și politică necesară pentru a îndeplini cu succes orice alt proiect major de țară. 2004 – aderarea României la NATO, 2007 – aderarea României la Uniunea Europeană, 2019 – prima Președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Acestor repere din istoria noastră recentă li se vor adăuga, în viitor, și altele”, precizează Ciamba.

În final, ministrul delegat pentru afaceri europene le-a urat finlandezilor o Președinție de succes, ”putere de negociere, reziliență și creativitate”.

”Noi, românii, vom reveni în fruntea Consiliului UE peste mai mult de un deceniu, cu speranța de a ne depăși performanțele primului mandat!”