Acordul privind Brexit e bun, spune președintele Iohannis, care așteaptă clarificări de la Guvernul britanic după votul din Parlament. Șeful diplomației avertizează că o ieșire necontrolată va crea probleme pentru toți europenii din Marea Britanie.

Primele reacții din România - țară ce asigură Președinția rotativă a Consiliului UE - privind respingerea Acordului pentru Brexit de marți seara din Parlamentul britanic au venit miercuri, atât președintele Klaus Iohannis, cât și Ministerul Afacerilor Externe exprimându-și regretul pentru neacceptarea unui document negociat de Guvernul britanic și UE 27.

"Eu consider, în continuare, că acest Acord este unul bun, garantează, dacă în final va fi aprobat, o retragere ordonată a Marii Britanii și permite construirea unei relații viitoare în condiții bune", a precizat, într-o declarație de pesă, președintele Iohannis, care așteaptă o clarificare a poziției din partea Guvernului britanic.

 

"Nu s-au epuizat procedurile care pot duce, într-un final, la aprobarea acestui Acord și asta ar fi soluția cea mai bună. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui Acord sau dacă sunt poziții diferite în UE27. Și aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE27, deci noi care rămânem în Uniune, suntem uniți. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest Acord care a fost îndelung negociat și aprobat de UE27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile",

 

a încercat Iohannis să liniștească lucrurile.

El a dat asigurări că Uniunea Europeană este pregătită pentru toate variantele posibile, iar Bucureștiul e pregătit să-și joace rolul Președinție a Consiliului Uniunii Europene.

Și Ministerul român de Externe e în așteptarea unor "propuneri concrete" din partea Guvernului britanic cu privire la pașii de urmat și acțiunile pe care le are în vedere în perioada următoare.

"Procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă o prioritate majoră pe agenda Guvernului României, în special din perspectiva finalizării acestuia pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Considerăm că Acordul de retragere oferă un fundament juridic solid pentru ieșirea Marii Britanii din UE și limitează consecințele negative generate de Brexit, oferind certitudine cetățenilor europeni din Regatul Unit, dar și mediului de afaceri", precizează MAE într-un comunicat.

Instituția mai spune că, în calitate de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, România menține un dialog constant cu celelalte instituții și state membre, în vederea conturării unei abordări unitare, în conformitate cu orientările Consiliului European și cu principiile agreate la nivelul UE27.

Probleme pentru românii din Marea Britanie

"În cazul unei ieșiri a Marii Britanii fără niciun fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme și pentru cetățenii români care sunt în Marea Britanie și pentru cetățenii din Marea Britanie care sunt din diverse țări din UE, inclusiv din România. Această ieșire fără niciun fel de acord ar putea crea probleme directe și pentru cetățenii români și pentru toți cetățenii europeni care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie", a declarat la sediul MAE șeful diplomației, Teodor Meleșcanu, informează Agerpres.

Reamintind că, în cazul în care va fi aprobat acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile, Klaus Iohannis a subliniat că europenii sunt pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii: "Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții".