Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că Europa e construită și din compromisuri, dar acestea nu ar trebui să existe în domenii esențiale, cum ar fi statul de drept și consideră că adoptarea unei amnistii ar fi un pas înapoi.

"În această privință, pot să reamintesc de regulile europene. Este vorba despre respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută și din compromisuri, dar că nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esențiale, pentru că aceste aspecte ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda o amnistie, așa cum preconizează unii din țara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare, ar fi un pas înapoi", a declarat Jean-Claude Juncker, în cadrul unei conferințe de presă, întrebat dacă amnistia și grațierea ar reprezenta un compromis pentru UE.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că statul de drept nu este negociabil.

"Statul de drept din România nu este negociabil şi această poziţie am reiterat-o de multe ori şi voi rămâne la această opinie. Discuţia pe legile justiţie şi pe coduri din România este o discuţie complicată care se poartă acum de doi ani deja şi sper să existe la toţi cei implicaţi înţelepciunea de a aduce această discuţie spre un final care este conform nu numai cu aşteptările mele, pe care le cunoaşteţi, şi este în conformitate cu aşteptările românilor, cu aşteptările exprimate de Comisia de la Veneţia şi GRECO. Noi nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme de justiţie din Europa şi mai mult cu noi, prin aderarea la Uniunea Europeană, ne-am dorit să fim parte a unui spaţiu de valori şi dorim să rămânem acolo. (...) Asta este o discuţie pe care o vom continua în România şi eu nu am de gând să fac în niciun fel rabat la aceste valori şi principii”, a răspuns Iohannis.