Preşedintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa de Guvern de joi, plecând după circa 30 de minute.

Preşedintele anunţase anterior că va merge la şedinţele de guvern pentru a împiedica o eventuală ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

Şeful statului le-a prezentat membrilor Cabinetului Dăncilă articolele de lege care-i permit să participe la şedinţele de guvern, precizând că participarea la nu este "nici îngrădită, nici limitată".

El le-a spus că trebuie să interpreteze prezenţa sa "în cheia unei colaborări obligatorii între noi având în vedere că ne pregătim de preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, de la 1 ianuarie": "Avem multe divergenţe în foarte multe domenii, dar într-o chestiune de mare interes naţional nu putem să ne permitem să nu colaborăm".

În acest context, Iohannis a mai spus că vineri România va prelua în mod simbolic Preşedinţia Consiliului, în cadrul vizitei pe care cancelarul austriac, Sebastian Kurz, o va face la Bucureşti.

Preşedintele a reamintit că, atunci când participă, prezidează şedinţa de guvern, dar decizia şi răspunderea asupra punctelor în discuţie aparţin Guvernului, în speţă prim-ministrului: "Cred că putem avea o relaţie instituţional corectă".