Reprezentantul permanent la Bruxelles vorbește despre proiectele României în perioada în care va deține Președinția Consiliului UE, „o perioadă încărcată, plină de provocări, atât în plan logistic, cât şi în privinţa agendei europene”.

România şi cetăţenii săi sunt ferm decişi să contribuie la consolidarea proiectului european, pe baza respectării valorilor şi principiilor fundamentale ale UE, în perioada exercitării preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, afirmă reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, ambasadorul Luminiţa Odobescu, într-un interviu acordat Agerpres.

Diplomatul spune că este esenţial ca românii să simtă că „acest proiect european le aparţine”, arătând că urmează o perioadă încărcată, plină de provocări, atât în plan logistic, cât şi în privinţa agendei europene.

„Preşedinţia rotativă implică, de multe ori, adaptarea la neprevăzut, reacţii rapide şi soluţii sustenabile”, adaugă ea.

„Mandatul ţării noastre este pentru şi despre cetăţeni, având în centru aşteptările lor cu privire la Uniunea Europeană, dar şi rolul României în cadrul proiectului comunitar. (...) Vorbim despre peste 1.600 de reuniuni tehnice şi aproximativ 50 de reuniuni ministeriale care au loc la Bruxelles, alături de alte evenimente de promovare, la care se adaugă cele organizate în România, este un efort logistic uriaş al întregii administraţii publice din România. Va fi un adevărat maraton diplomatic, pe parcursul căruia ne dorim să prezentăm partenerilor europeni, dar nu numai, şi reprezentanţilor instituţiilor europene o Românie ambiţioasă, creativă şi modernă, ataşată profund proiectului european”, mai spune Luminiţa Odobescu.

În opinia sa, un moment central al preşedinţiei române a Consiliului UE va fi Summit-ul de la Sibiu, din 9 mai, care va fi dedicat viitorului UE şi noii Agende strategice a liderilor UE. Summitul de la Sibiu precede alegerile europene, când cetăţenii îşi vor afirma opţiunile şi vor decide asupra cursului Uniunii Europene în următorii 5 ani.

Totodată, reprezentantul permanent al României pe lângă UE subliniază că aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic important şi că o decizie pozitivă ar aduce avantaje reale Uniunii Europene, contribuind la creşterea capacităţii sale de a răspunde mai bine provocărilor actuale de securitate, ţinând cont de excelenta expertiză a României la acest capitol.

Referitor la ieşirea efectivă a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE, care va avea loc în mandatul preşedinţiei române a Consiliului UE, diplomatul român apreciază că, deşi Marea Britanie se pregăteşte să plece, cooperarea aprofundată în viitor, profunzimea legăturilor istorice şi valorile comune împărtăşite conturează reperele unei relaţii viitoare importante deopotrivă pentru Londra şi Bruxelles.

În legătură cu viitorul Uniunii Europene, Luminiţa Odobescu punctează că unitatea trebuie să rămână esenţa proiectului european şi forţa care să permită depăşirea provocărilor care au afectat UE în deceniile sale de existenţă.

De asemenea, ambasadorul consideră că este important ca mediul de afaceri din România să fie mult mai prezent în diversele asociaţii europene pentru a-şi putea promova mai bine interesele.

Citiți interviul complet pe site-ul Agerpres