România se opune condiţionării accesului la fondurile europene de situaţia statului de drept, afirmă, într-un interviu acordat AFP, ministrul Teodor Meleşcanu, subliniind că funcţionarea justiției ar trebui să fie ”apanajul fiecărei țări”.

”Dacă cineva îmi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, aş fi pregătit să descut despre acest lucru", a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, într-un interviu acordat agenţiei France-Presse, relatează Mediafax.

La propunerea Comisiei Europene, Parlamentul European a aprobat recent un proiect de rezoluţie care prevede suspendarea sau reducerea plăţilor fondurilor europene către guvernele care aduc prejudicii statului de drept.

"Eu nu cred că ar trebui să existe o astfel de asociere", a susținut Teodor Meleşcanu, apreciind că fondurile UE sunt "un element fundamental, pe care se întemeiază întreaga filosofie a UE".

Referindu-se la criticile Bruxellesului şi Washingtonului privind modificări care ar ameninţa instituţii democratice din România, Teodor Meleşcanu a declarat că reformele în sistemul judiciar au fost făcute "în mod transparent", subliniind că "funcţionarea justiţiei este apanajul fiecărei ţări": 

"Noi respectăm opiniile critice, dar acest lucru nu înseamnă că le considerăm şi ca fiind corecte".

O declarație asemănătoare a făcut și ministrul Justiției, Tudorel Toader, chestionat de membrii Comisiei LIBE a Parlamentului European.

Știm că statul de drept se structurează în momente diferite, în țări diferite. Nu suntem toți la aceleași linii, pentru că avem tradiții juridice diferite - un adevăr care este mai mult decât evident. Comun este că statul de drept trebuie să funcționeze în baza Tratatelor, trebuie să funcționeze prin asimilarea standardelor comune europene”, a declarat Tudorel Toader pe 23 ianuarie, la prezentarea priorităților Președinției române a Consiliului UE în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European.