Fostul ministru al Afacerilor Europene consideră că dezbaterea de marți din PE privind prioritățile Președinției române a Consiliului UE a fost acaparată de ambiții politice, mize naționale și campania electorală și nu despre temele de interes.

"Privesc cu profundă îngrijorare dezbaterea avută în Parlamentul European despre prioritățile României la Președinția Consiliului UE. În loc ca dialogul să se poarte despre temele de interes stabilite încă de la începutul anului 2018, discuțiile au fost despre ambiții politice, mize naționale și competiția electorală care tocmai se apropie. Președinția României la Consiliul UE trebuie să fie despre cetățeni. Ea nu trebuie confiscată de campania electorală și să devină prizoniera unor interese particulare sau de grup, politice sau economice. Întrucât prioritățile României nu s-au putut face auzite suficient din cauza zgomotului politic, România a avut de suferit și din nefericire nu își poate folosi întregul său potențial", a comentat miercuri dimineața, pe Facebook, fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu.

Acesta reamintește că prioritățile prezentate marți în plenul PE de premierul Viorica Dăncilă au fost supuse dezbaterilor încă din ianuarie 2018: "Nu au fost schimbări față de ce am promovat împreună cu echipa mea în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene".

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului UE în fața unui plen destul de gol.

În afara priorităților Președinției, Dăncilă a ținut să vorbească din nou de tratamentul inegal resimțit de români și de condiționalități care i s-ar impune doar României:

"Anumite decizii care se iau la nivel european în privința unor state membre se răsfrâng în final la nivelul cetățenilor din acele state și determină într-un sens sau altul încrederea pe care aceștia o au față de Uniune. Deci tot timpul când luăm decizii trebuie să ne gândim la cetățenii din statele membre vizate de hotărârile noastre și trebuie să eliminăm orice formă de tratament diferențiat astfel încât să consolidăm valorile comune ale Uniunii".

Dezbaterea care a urmat a fost "acaparată" de chestiunea statului de drept și a modificărilor la legile justiției și codurile penale, inclusiv liderul socialiștilor exprimând critici față de intenția PSD de a promova o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.