Autoritățile de la Bruxelles și-ar dori ca discuțiile privind viitorul Cadru Financiar Multianual al UE să fie încheiate înainte de alegerile pentru Parlamentul European, dar premierul Viorica Dăncilă nu crede că acest lucru este posibil.

„Avem o abordare ambiţioasă, dar şi realistă. Am spus că sper să facem paşi importanţi, dar nu vom obţine un acord politic pentru că există o divizare a părerilor legate de acest aspect între statele membre, iar Consiliul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă, într-un interviu acordat joi Radio România. Premierul fusese întrebat dacă poate fi obţinut în perioada în care vom deţine Preşedinţia un acord politic.

De la 1 ianuarie, România a preluat Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre direcțiile trasate de liderii europeni la summitul din decembrie a fost obținerea unui progres consistent în negocierile asupra viitorului cadru financiar multianual, aferent perioadei 2021-2027.

Viorica Dăncilă consideră că viitorul buget al UE este cel mai dificil dosar dintre cele pe care le gestionează România pe perioada Președinției Consiliului „pentru că de modul în care vom gestiona acest dosar, de modul în care vom obţine un acord pe acest cadru vor fi avute în vedere şi celelalte politici, fie că vorbim de politicile tradiţionale - şi mă refer la Politica Agricolă Comună sau politica de coeziune - fie că ne referim la migraţie, azil, politica externă, tot ceea ce vom hotărî pentru următoarea perioadă şi ceea ce va avea impact în fiecare stat membru va depinde de modul în care gestionăm cadrul financiar multianual”.

Dar nu este singurul dosar dificil, a adăugat premierul.

„Bineînţeles că avem şi alte provocări la care trebuie să dăm un răspuns - mă refer la Brexit, la viitorul UE post-Brexit - dosare foarte importante, care va trebui să avem un consens în rândul statelor membre”, a spus Dăncilă la Radio România.

Comisia Europeană spera că bugetul UE pentru 2021-2027 va fi gata înainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, pentru a evita posibilele întârzieri în adoptarea acestuia. Însă pozițiile statelor membre asupra mai multor capitole din buget sunt încă prea divergente, astfel că noul termen avansat acum este toamna anului curent. Totuși, este posibil ca procedurile de instalare a noului legislativ, apoi a viitoarei Comisii Europene, să se lungească, iar adoptarea bugetului să fie afectată.