România intenționează să promoveze „prețul și accesibilitatea” energiei drept principii călăuzitoare ale Președinției Consiliului UE din prima parte a anului viitor, scrie EURACTIV.com.

Fie că este vorba de obiectivele privind schimbările climatice asumate de Uniunea Europeană, de noi conducte de transport a gazelor, de expansiunea energiei nuclear sau chiar de cărbune, subiectul energiei ieftine și accesibile va avea un rol important în cele șase luni în care România va conduce ședințele Consiliului UE, potrivit unui diplomat care a vorbit cu presa la Bruxelles.

România va deține Președinția Consiliului UE în primul semestru din 2019, o perioadă marcată de ieșirea Marii Britanii din UE în martie și alegerile pentru Parlamentul European în mai. 

„Va fi o provocare serioasă pentru că avem o perioadă foarte scurtă de timp la dispoziție”, a spus sursa citată, scrie EURACTIV.com.

Practic, președinția română va avea doar trei luni pentru a închide unele dosare înainte ca Parlamentul European să-și suspende activitatea înainte de alegeri. 

Dat fiind că negocierile pentru Brexit încă nu sunt încheiate, ieșirea Marii Britanii poate adăugă noi incertitudini într-o perioadă care se anunță oricum complicată, dat fiind că actuala Comisie Europeană și-ar dori ca bugetul UE pentru următorul cadru financiar multianual, 2021-2027, să fie adoptat înainte de alegerile europene.

Dar ambițiile Bucureștiului pentru cele șase luni la cârma UE sunt foarte mari. „În general, schimbările climatice vor avea un rol major pe agenda noastră. În special, reducerea emisiilor de carbon în domeniul transportului”, a spus sursa diplomatică citată. UE intenționează să adopte un act normativ care reduce emisiile vehiculelor de transport, dar și noi reguli privind etichetarea anvelopelor și taxarea vehiculelor de trafic greu.

România intenționează să implice toate vocile din UE, inclusiv susținătorii energiei nucleare, industria gazelor sau promotorii energiilor regenerabile.

Citiți articolul complet pe site-ul www.euractiv.com (în limba engleză)