Reuniunea CAG de marți s-a încheiat cu o mare dezamăgire pentru Macedonia de Nord, care nutrea speranța că acordul său istoric cu Grecia cu privire la numele țării va fi recompensat cu un bilet de aderare la UE.

Miniștrii UE reuniți ieri, în cadrul Consiliului Afaceri General de la Luxemburg, au discutat despre începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, dar au amânat o luare a deciziei pentru luna octombrie, dând o lovitură puternică celor două state balcanice, relatează EurActiv.com. 

Albania și Macedonia de Nord sperau că vor primi undă verde de la statele membre, după recomandările favorabile ale Comisiei Europene, de luna trecută. O decizie la CAG ar fi deschis calea către o aprobare formală a deschiderii negocierilor de către șefii de stat și de guvern, care se reunesc joi și vineri la Bruxelles. 

Înainte de reuniunea pe care a prezidat-o, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a declarat că Președinția română a Consiliului a făcut multe pentru a promova procesul de extindere. 

Întrebat dacă există o dezamăgire pentru această amânare, ministrul român a replicat: ”Atât timp cât Macedonia de Nord nu e dezamăgită, noi nu suntem dezamăgiți”. Doar că macedonenii au fost dezamăgiți.

Deși statele membre sunt divizate pe subiectul extinderii, comunicatul MAE susține că la CAG Președinția română ”a reușit obținerea consensului pentru adoptarea Concluziilor Consiliului privind extinderea și procesul de stabilizare și asociere, obiectiv care corespunde priorității strategice acordate de Președinția română a Consiliului UE politicii de extindere și avansării relațiilor cu partenerii din regiune”.

Pornind de la evaluările și recomandările din Pachetului Extindere al Comisiei Europene, publicat la 29 mai 2019, România a depus ”eforturi susținute” atât în dialogul cu statele membre, cât și cu partenerii din regiune, intensificate în ultimele săptămâni prin demersuri la nivel de ministru delegat și la nivelul echipei diplomatice a Președinției române a Consiliului UE pentru realizarea obiectivului de adoptare a unui set de Concluzii echilibrat și cuprinzător pentru toți partenerii vizați de politica de extindere și de procesul de stabilizare și asociere.

MAE mai vorbește de ”menținerea momentului pozitiv și a dinamicii procesului de extindere, Președinția română reușind, în urma unui proces complex de negociere, să adopte un limbaj ambițios și un calendar pentru o decizie clară și substanțială în acest sens cât mai curând posibil și nu mai târziu de octombrie 2019”.

Macedonia de Nord a făcut un pas uriaș spre aderarea la UE, după ce a pus capăt unei dispute de 27 de ani cu Grecia în legătură cu numele său. Acordul de la Prespa din iunie 2018 a deschis calea pentru discuțiile privind aderarea la NATO și UE, blocate până atunci de către Grecia.

Concluziile Consiliului nu conțin nicio promisiune fermă pentru Skopje. Nu toate statele consideră că e momentul unei decizii, iar în cazul Germaniei e nevoie de un mandat din partea Bundestag privind începerea negocierilor. În cazul Albaniei, perspectiva deschiderii negocierilor e și mai îndepărtată, țara având probleme mari în ceea ce privește corupția. 

Nici măcar premierul albanez, Edi Rama, nu crede - după cum a declarat într-un interviu pentru Al Jazeera - că țara sa e pregătită să adere la UE.