Vicepreședintele PE, Adina Vălean, a intervenit miercuri (25 martie 2015) în cadrul sesiunii plenare a Consiliului European, unde s-a discutat crearea Uniunii Energetice Europene, susținând că nu putem vorbi de energie ca de un serviciu public cu preț fix, atâta timp cât nu vom avea o piață energetică reală.


Prioritizarea investițiilor în infrastructură și a aplicării reglementărilor din pachetul energetic sunt acțiuni decisive pentru îndepărtarea riscurilor la adresa securității energetice, susține Adina Vălean.

Eurodeputatul român este de părere că UE are nevoie de o dezvoltare accelerată a piețelor regionale de energie, în vederea eliminării monopolului creat de contractele bilaterale pe termen lung cu prețuri influențate de fluctuațile prețului petrolului. 

Concomitent cu asigurarea securității energetice și a solidarității între Statele Membre, trebuie să construim piețe lichide pentru tranzacționarea energiei. Altfel, consumatorii vor rămâne prizonierii paradigmei învechite, în care energia este un serviciu public cu preț fix. Energia nu este un serviciu public - energia este un produs al cărui preț va scădea, dacă vom crea o piață adevărată, a mai subliniat eurodeputatul PNL.

 Comunicatul de presă oficial este accesibil aici.