Vicepreședintele PE, Adina Vălean, a intervenit miercuri (25 martie 2015) în cadrul sesiunii plenare a Consiliului European, unde s-a discutat crearea Uniunii Energetice Europene, susținând că nu putem vorbi de energie ca de un serviciu public cu preț fix, atâta timp cât nu vom avea o piață energetică reală.


Prioritizarea investiţiilor în infrastructură şi a aplicării reglementărilor din pachetul energetic sunt acţiuni decisive pentru îndepărtarea riscurilor la adresa securităţii energetice, susține Adina Vălean.

Eurodeputatul român este de părere că UE are nevoie de o dezvoltare accelerată a pieţelor regionale de energie, în vederea eliminării monopolului creat de contractele bilaterale pe termen lung cu preţuri influențate de fluctuaţile preţului petrolului. 

Concomitent cu asigurarea securităţii energetice şi a solidarităţii între Statele Membre, trebuie să construim pieţe lichide pentru tranzacţionarea energiei. Altfel, consumatorii vor rămâne prizonierii paradigmei învechite, în care energia este un serviciu public cu preţ fix. Energia nu este un serviciu public - energia este un produs al cărui preţ va scădea, dacă vom crea o piaţă adevărată, a mai subliniat eurodeputatul PNL.

 Comunicatul de presă oficial este accesibil aici.