Episodul Zone de tip 'ghetou' al documentarului Bucharest Housing Stories poate fi vizionat online.

Comunicat de presă. Lansarea episodului #2zonedetipghetou din cadrul web documentarului Bucharest Housing Stories

București, 10 decembrie

Pe data de 10 decembrie2015, episodul Zone de tip 'ghetou', al doilea din cadrul seriei Bucharest Housing Stories a devenit disponibil pentru vizionare pe plaforma http://bucharesthousingstories.ro.

Webdocumentarul este realizat în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României în cadrul programul PA17/RO 13 Promovarea Diversității în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.

Bucharest Housing Stories este un serial documentar despre diversitatea experienței de locuire din orașul București și imprejurimi. http://bucharesthousingstories.ro

Constituit din șapte episoade axate pe diferite tipuri de spații - blocuri construite în perioada socialistă, noi ansambluri rezidențiale, zone de tip „ghetou”, cămine studențesti, spații publice (locuirea „în aer liber”), fostele case naționalizate și cele din zona periurbană si urmărind 21 de personaje cu experiențe diferite, proiectul își propune să documenteze diversitatea culturală a practicilor de locuire din urbanul românesc contemporan.

Fiecare episod, lansat pe platforma bucharesthousingstories.ro, pune accent pe diversitatea experiențelor de vecinătate sau de rutină și pe relațiile cu spațiul locativ dezvoltate de persoane cu profiluri diverse. Al doilea episod din serial este dedicat locuirii în zonele de tip ghetou și poate vizionat la adresa: http://bucharesthousingstories.ro/episoade/ghetou/.

Alături de conținutul video, publicul poate vizualiza galeria de fotografii, participa la tururi virtuale, accesa materiale audio, citi texte realizate de cercetătorii proiectului, dar mai ales, își poate aduce propria contribuție (sub formă de texte sau fotografii) Bucharest Housing Stories reprezintă o parte dintr-un proiect mai mare: „Case vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi”.

Credem că forma și organizarea spațiului de locuit sunt influențate de mediul în care acesta este construit, prin intermediul locuinței reflectându-se relația dintre cultură și mediu (natural sau social).

Modul în care spațiul de locuit este folosit descrie idei și valori culturale, iar experiențele de locuire surprind deopotrivă istoria personală și pe cea a comunităților sau grupurilor de oameni. Prin proiect, ne propunem să contribuim la conștientizarea varietății formelor și experiențelor de locuire din București și zonele limitrofe, ca expresii ale diversității culturale.

Proiect realizat de Asociația VIRA

Parteneri proiect: Asociația MAIE și Muzeul Național al Țăranului Român