Vineri, 27 martie 2015, a avut loc conferința de închidere a proiectului „Combaterea fraudei în achizițiile publice”. Cu 17 parteneri, acesta este cel mai complex proiect internațional derulat de Freedom House România. 

În cele 15 seminare ale proiectului au fost formați 396 magistrați și ofițeri de poliție judiciară. La conferința de închidere a fost lansat „Ghidul pentru practicieni în domeniul achizițiilor publice”redactat în cadrul proiectului, precum și varianta digitalizată a acestuia, realizată cu ajutorul Learn Forward - ghidachizitii.lfwd.io.

Acest format e-book va permite ca ghidul să țină pasul cu modificările legislative și practica judiciară. Urmează a fi dezvoltat în cadrul unui alt proiect - „Legislație, economie, competiție și administrație”- care va aborda tema fraudei în achiziții cu un accent sporit pe latura preventivă și cu un public țintă ce va cuprinde, alături de magistrați, și funcționari ai compartimentelor de investiții și achiziții din consilii județene, primării de municipii și alte autorități contractante.

Proiectul a fost co-finanțat în proporție de 90% de programul Comisiei Europene "Prevention of and Fight against Crime” în cadrul unui grant în valoare totală de 474.620 euro, fiind sprijinit financiar și deambasadele Olandei și Marii Britanii în România.

Finanțarea restului de 10% din grantul total a fost asigurată de Freedom House România, Expert Forum, EurActiv, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul de Justiție și Ministerul Public.

Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu:autorități și instituții publice:

Ministerul Justiției, Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Magistraturii, Inspectoratul General al Poliției Române - Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, Agenția Națională pentru Integritate, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor;

reprezentanți ai societății civile: Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții și Expert Forum;un partener responsabil de vizibilitatea proiectului: rețeaua EurActiv (Bruxelles și România);

parteneri internaționali: Magistrats européens pour la démocratie et les libertés (MEDEL), Fundația Konrad Adenauer – Programul pentru Stat de Drept și Divizia penală și de grațieri a Ministerului de Justiție din Franța.

Lansat în 20 martie 2013, proiectul a avut drept scop creșterea capacității instituționale a autorităților române de a soluționa cazurile de fraudă, corupție, conflict de interese și alte infracțiuni din domeniul achizițiilor publice.

În cele 15 seminare au fost formați 396 de magistrați și ofițeri de poliție judiciară, dintre care:

- 138 judecători români și șase judecători din Republica Moldova,

- 58 de procurori din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale și curți de apel,

- 41 de procurori, ofițeri de poliție judiciară și experți ai Direcției Naționale Anticorupție,

- 153 de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a IGPR.

Alți 230 de participanți au fost prezenți în cadrul workshop-ului și la cele două conferințe ale proiectului – magistrați, ofițeri de poliție, reprezentanți ai autorităților române, ai Comisiei Europene, mediului diplomatic, experți în achiziții, avocați sau jurnaliști.

Mai multe detalii pe www.freedomhouse.ro