Pentru prima oară de la criza refugiaților, o dezbatere pe subiecte externe delicate - Schengen, criza refugiaților și cetățenia europeană. Experți: Andrei Țărnea, Piotr Maciej Kaczynski, Oana Popescu, Norica Nicolai, Andi Cristea. Organizator: ANBCC

Andrei Țărnea, Director Executiv al Institutului ASPEN România și expert pe probleme de politică externă va aduce în discuție dilema Schengen și impactul crizei refugiaților asupra Uniunii Europene, in timp ce Mitos Pavlou, Membru al Fundamental Rights Agency va aborda subiectul discriminării în acest context. Dacă dreptul la liberă circulație a reprezentat unul dintre fundamentele Uniunii Europene încă de pe vremea părinților fondatori, în contextul actual acesta pare să pălească.

Piotr Maciej Kaczynski, Lector la Institutul European de Politici Publice de la Maastricht va aduce perspective noi cu privire la drepturile și obligațiile cetățenilor europeni, iar Oana Popescu, Director Executiv al GlobalFocus ne va propune soluții. 

Eurodeputații Norica Nicolai și Andi Cristea vor aduce Parlamentul European mai aproape de cetățean prin intervențiile lor, dezbaterea punând în discuție drepturile cetățenilor europeni atunci când se află pe teritoriul altor state membre, abordând îndeaproape dreptul la liberă circulație și dreptul de a munci în interiorul UE.

Nu în ultimul rând, va fi dezbătută problema accesibilității și accesibilizării informațiilor cu privire la aceste drepturi, punând în discuție rolul rețelelor care oferă informare, consiliere și asistență în acest sens.  

Evenimentul, organizat de Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC), in parteneriat cu RFI Romania, Foreign Policy Romania și EurActiv, va putea fi urmărit în direct pe platformele: www.eurodrepturi.anbcc.ro, www.adevarul.ro sau www.u-impact.net. Agenda integrală a evenimentului poate fi consultată aici.

De asemenea, vă invităm să vă alăturați dezbaterii prin a răspune la câteva întrebări cu privire la aceste subiecte aici.