Episodul Foste Case Naționalizate, al patrulea din cadrul seriei Bucharest Housing Stories a devenit disponibil pe platforma http://bucharesthousingstories.ro.

Webdocumentarul este realizat în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul programul PA17/RO 13 Promovarea Diversității în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.

Al patrulea episod din serial este dedicat locuirii în Ansambluri Rezidențiale şi poate fi vizionat la adresa: http://bucharesthousingstories.ro/episoade/foste-case-nationalizate/.

Naţionalizarea imobilelor de locuinţe, petrecută în anii ’50, şi retrocedarea acestora ulterior schimbării regimului comunist, sunt evenimente care influenţează locuirea în Bucureştiul contemporan.

 

Cum se transformă spaţiul domestic în urma naţionalizării şi retrocedării, ce relaţii se stabilesc între propietari şi locatari, care sunt strategiile de supravieţuire ale persoanelor evacuate? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în fostele case naţionalizate, prin prisma foştilor sau actualilor locatari.

„Istoria socială a locuirii în case naționalizate își are începuturile în anii ’50, când un o parte din cetățenii României au fost relocați din propriile locuințe de către autoritățile socialiste iar locul acestora a fost realocat unor familii sau persoane, de cele mai multe ori străine foștilor proprietari. La câteva decenii distanță, naționalizarea și ulterior retrocedările, continuă să influențeze experiența de locuire pentru diverse categorii de oameni.

„În ultimii cinci ani, dinamica proceselor de retrocedare s-a accelerat în special pentru că, observând că între inițierea procesului de re-punere în posesie și finalul acestui demers trece o perioadă foarte lungă de timp, o parte a proprietarilor au vândut drepturile litigioase unor firme specializate. Ca urmare, capitala României a devenit locul geometric al locurii pe stradă în urma evacuărilor.” (Bogdan Iancu, cercetător în cadrul proiectului).

Bucharest Housing Stories reprezintă o parte dintr-un proiect mai mare: „Case vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”. Credem că forma şi organizarea spaţiului de locuit sunt influenţate de mediul în care acesta este construit, prin intermediul locuinţei reflectându-se relaţia dintre cultură şi mediu (natural sau social). Modul în care spaţiul de locuit este folosit descrie idei şi valori culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţilor sau grupurilor de oameni. Prin proiect, ne propunem să contribuim la conştientizarea varietăţii formelor şi experienţelor de locuire din Bucureşti şi zonele limitrofe, ca expresii ale diversităţii culturale. 

Proiect realizat de Asociaţia VIRA

Parteneri proiect: Asociaţia MAIE şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român