Episodul Foste Case Naționalizate, al patrulea din cadrul seriei Bucharest Housing Stories a devenit disponibil pe platforma http://bucharesthousingstories.ro.

Webdocumentarul este realizat în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României în cadrul programul PA17/RO 13 Promovarea Diversității în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.

Al patrulea episod din serial este dedicat locuirii în Ansambluri Rezidențiale și poate fi vizionat la adresa: http://bucharesthousingstories.ro/episoade/foste-case-nationalizate/.

Naționalizarea imobilelor de locuințe, petrecută în anii ’50, și retrocedarea acestora ulterior schimbării regimului comunist, sunt evenimente care influențează locuirea în Bucureștiul contemporan.

 

Cum se transformă spațiul domestic în urma naționalizării și retrocedării, ce relații se stabilesc între propietari și locatari, care sunt strategiile de supraviețuire ale persoanelor evacuate? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în fostele case naționalizate, prin prisma foștilor sau actualilor locatari.

„Istoria socială a locuirii în case naționalizate își are începuturile în anii ’50, când un o parte din cetățenii României au fost relocați din propriile locuințe de către autoritățile socialiste iar locul acestora a fost realocat unor familii sau persoane, de cele mai multe ori străine foștilor proprietari. La câteva decenii distanță, naționalizarea și ulterior retrocedările, continuă să influențeze experiența de locuire pentru diverse categorii de oameni.

„În ultimii cinci ani, dinamica proceselor de retrocedare s-a accelerat în special pentru că, observând că între inițierea procesului de re-punere în posesie și finalul acestui demers trece o perioadă foarte lungă de timp, o parte a proprietarilor au vândut drepturile litigioase unor firme specializate. Ca urmare, capitala României a devenit locul geometric al locurii pe stradă în urma evacuărilor.” (Bogdan Iancu, cercetător în cadrul proiectului).

Bucharest Housing Stories reprezintă o parte dintr-un proiect mai mare: „Case vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi”. Credem că forma și organizarea spațiului de locuit sunt influențate de mediul în care acesta este construit, prin intermediul locuinței reflectându-se relația dintre cultură și mediu (natural sau social). Modul în care spațiul de locuit este folosit descrie idei și valori culturale, iar experiențele de locuire surprind deopotrivă istoria personală și pe cea a comunităților sau grupurilor de oameni. Prin proiect, ne propunem să contribuim la conștientizarea varietății formelor și experiențelor de locuire din București și zonele limitrofe, ca expresii ale diversității culturale. 

Proiect realizat de Asociația VIRA

Parteneri proiect: Asociația MAIE și Muzeul Național al Țăranului Român