În perioada 2009-2014: la finalul anului 2014, dintr-un total de 388 de membri ai celor 79 de companii în conducerea societăților listate la Bursa de Valori București, doar 55 erau femei - studiu Deloitte România în parteneriat cu PWN România.

GenderDiversity in the Boardrooms - Key Driver to Company Performance, desfășurata în 3 noiembrie la Hotel Novotel, din București este prima conferință care a adus în atenția publicului diversitatea de gen și beneficiile creșterii numărului de femei în managementul executiv și în consiliile de administrație și supraveghere ale companiilor listate, a atras peste 160 de oficiali din mediul de business autohton și nu numai.

Evenimentul a fost organizat de Profesional Women’s Network (PWN) România sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în Româniași în parteneriat strategic cu Accor Hotels și a fost primul de acest gen organizat în România.

La conferință au fost prezenți top managerii unora dintre cele mai mai importante companii din România, ambasadori, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Președenției și Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

 

Evenimentul a debutat cu prezentarea concluziilor studiului realizat de Deloitte România în parteneriat cu PWN Romania, Women on Boards in Romania, primul studiu din țara noastră care analizează prezența femeilor în conducerea societăților listate la Bursa de Valori București și impactul acestora asupra performanței economice a respectivelor companii.

Studiul analizează datele tuturor companiilor listate, în perioada 2009-2014, iar una dintre concluzii este faptul că România a înregistrat cea mai dramatică scădere din UE a reprezentării femeilor în consiliile de administrație și supraveghere ale companiilor listate. La finalul anului 2014, dintr-un total de 388 de membri ai celor 79 de companii analizate, doar 55 erau femei.

Comparativ, în 2009, la nivelul celor 60 de companii analizate, aproximativ 17% dintre pozițiile din structurile de conducere erau ocupate de femei. Cu o excepție, anul 2011, când s-a înregistrat un procent de 19%, în perioada analizată, s-a înregistrat un declin al reprezentării feminine în structurile de conducere ale companiilor listate, ajungând la 14% la sfârșitul anului 2014.

Situația este și mai puțin favorabilă în cazul celor mai mari 10 companii românești listate, incluse în indicele BET, femeile fiind prezente într-o proporție de 11,59% la sfârșitul anului 2014. Această tendință este opusă celei din UE, unde ponderea femeilor în consiliile de administrație și supraveghere a crescut simțitor, media ajungând la 20%, iar țări precum Franța, Letonia, Finlanda și Suedia, au o reprezentare în jur de 30% a femeilor.

Mai mult, în țări precum Islanda și Norvegia, nivelul de participare a femeilor în structurile de conducere este și mai mare, de 45%, respectiv 38%.

PWN România a făcut primii pași pentru a crea în România același context care a dus la o evoluție pozitivă în Europa a acestui procent.  În acest sens, organizația a formulat câteva măsuri pentru a crește numărul de femei în consiliile de administrație și supraveghere ale companiilor listate. 

Un pas important constă în identificarea potențialului și a capabilităților doamnelor din companii, urmat de implementarea unui plan de pregătire structurată și relevantă pentru ca acestea să acceadă la pozițiile din consiliile de administrație și supraveghere. În plus, este important ca femeile capabile să ia parte la deciziile economice, să își dorească acest lucru și să acționeze în consecință

precizează Sorana Baciu, Președinte PWN România.

Competențele, capabilitățile și simțul afacerilor sunt specifice atât femeilor, cât și bărbaților. Perspectivele și abordările lor sunt complementare și ajută companiile să își atingă obiectivele într-un mod mai eficient

adaugă Oana Petrescu, Partener Deloitte Romania.

În cadrul primului panel, „Gender Diversity in the Boardrooms – Realities in EU and Romania Revealed”, speakeri precum Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România, Elena Doldor, Senior Lecturer la Queen Mary University, UK, Iwona Georgijew, Partner CEE, Oana Petrescu, Partner, alături de Adriana Lobdă, Partner, Deloitte România, au realizat o radiografie amplă a diversității de gen, atât în managementul executiv, cât și în consiliile de administrație și supraveghere ale companiilor listate din Uniunea Europeană.

În ultimii 20 de ani, diversitatea de gen în consiliile de administrație și supraveghere, cât și în conducerea executivă a companiilor a avut, la nivel global, o evoluție dinamică, iar studiile au arătat că există o relație puternică și directă între diversitatea de gen la nivel de conducere și performanța economică a companiilor. Acestea au fost temele dezbătute în cadrul celui de-al doilea panel, „Why business performance needs women in the boardrooms and how can they get there?”, la care au participat Angela Filote, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Daniel Asanica, Secretar General înAgenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Ana-Maria Mihăescu, Regional Manager EU8 și Moldova al IFC, Ismail Radwan, Lead Public Sector Specialist, World Bank, Matteo Patrone, Director pentru România la BERD și Satu Heschung, VP Diversity&Inclusion, Sodexo Franta.

Inițiată de Națiunile Unite, „He for She” este o mișcare de solidaritate globală dedicată egalității de gen și emancipării feminine, la care au aderat numeroși lideri internaționali. În cadrul panelului, Gilles Clavié, Președintele Boardului de Management & CEO Orbis Group – partenerul strategic al AccorHotels in Europa de Est, Mihai Marcu, Președintele Consiliului de Administratie Medlife, Octavian Pantis, Managing Director Qualians și Dragoș Tuță, Fondator și Managing Partner Global Compact Network și Sotiris Chatzidakis, Executive Vice President, CEOs Club International au discutat despre impactul local al platformei și modalitățile prin care bărbații se implică în promovarea egalității de gen.

Cel din urmă panel al evenimentului, Women On Boards – How, What For, And WhereTo?, a enumerat provocările femeilor din consiliile de administrație și supraveghere a companiilor listate detaliind în același timp strategiile prin care acestea pot fi depășite. Speakerii acestui panel au fost Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei în România, Caro Van Eekelen, COO Accor Hotels Services Benelux, Daniela Lulache, CEO & Executive Board Member, Nuclearelectrica, Laurel Herman, Partner, Positive Presence, UK, Virginia Oțel, VP Women on Boards, PWN România, Simona Fătu, Non-Executive Board Member, Electrica Distribuție Transilvania Sud șiCarmen Neagu, Președintele Consiliului de Supraveghere, Transelectrica.

 

Numărul impresionant de participanți, lista extinsă de speakeri de renume, discuțiile animate din paneluri, dar și determinarea organizatorilor de a face din această conferință prima dintr-o serie amplă de evenimente dedicatădiversității de gen și beneficiilor creșterii numărului de femei, atât în managementul executiv, cât și în consiliile de administrație și supraveghere ale companiilor listate, au făcut ca Gender Diversity in the Boardrooms - Key Driver to Company Performance să fie un real succes.