Campania pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie a început sâmbătă, 12 octombrie, la ora 7. Pentru funcția de șef al statului candidează 14 persoane.

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 10 noiembrie, însă alegătorii din străinătate pot vota, pentru prima dată, pe parcursul mai multor zile. Astfel, secțiile de votare din străinătate vor fi deschise de vineri, 8 noiembrie, până duminică, 10 noiembrie.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi din primul tur, va fi organizat un al doilea tur de scrutin în 24 noiembrie, la care participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în prima fază. Și pentru al doilea tur, cetățenii români din diaspora pot vota timp de trei zile, începând cu vineri 22 noiembrie.

Campania electorală se încheie în 9 noiembrie, la ora 7.00, iar în cazul organizării celui de al doilea tur, campania electorală începe în 15 noiembrie și se încheie în 23 noiembrie, la ora 7.00.

Cine candidează

Președintele Klaus Iohannis intenționează să obțină un al doilea mandat, iar principalii săi candidați sunt actualul premier, Viorica Dăncilă; Dan Barna, candidatul alianței USR PLUS; și Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România.

Ordinea candidaților pe buletinele de vot, stabilită prin tragere la sorți de Biroul Electoral Central, este următoarea:

1. Klaus Werner Iohannis, susținut de PNL, actualul președinte

2. Theodor Paleologu, susținut de PMP

3. Ilie-Dan Barna, susținut de Alianța 2020 USR PLUS

4. Hunor Kelemen, susținut de UDMR

5. Vasilica-Viorica Dăncilă, susținută de PSD

6. Cătălin Sorin Ivan, susținut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională

7. Ninel Peia, susținut de Partidul Neamul Românesc

8. Sebastian-Constantin Popescu, susținut de Partidul Noua Românie

9. John Ion Banu, susținut de Partidul Națiunea Română

10. Mircea Diaconu, candidat susținut de Alianța electorală ”UN OM”, formată din ALDE și Pro România

11. Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian-Stanoevici, candidat independent

12. Ramona Ioana Bruynseels, susținută de Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)

13. Viorel Cataramă, susținut de Dreapta Liberală

14. Alexandru Cumpănașu, candidat independent