Autoritatea Electorală Permanentă doreşte să extindă de la 11 la 15 septembrie termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral. Modificarea ar urma să fie făcută prin OUG.

"Aşteptăm la acest moment toate avizele, toate semnăturile astfel încât să promovăm o ordonanţă de urgenţă care să clarifice unele aspecte pentru organizarea procesului de votare în străinătate, dar şi extinderea termenului de la 11 până la 15 septembrie inclusiv, cu speranţa că după 1 septembrie va creşte numărul cererilor de înregistrare pe baza informaţiilor pe care le avem, că cetăţenii ar fi fost în august în concediu în România şi nu s-ar fi înregistrat, urmând în această perioadă să se înregistreze", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică.

Până acum există 17.400 de cereri pentru a fi înfiinţate secţii de votare, iar pentru votul prin corespondenţă s-au înscris 17.740 de români care locuiesc în afara ţării.

Întrebat de ce se doreşte prelungirea doar cu patru zile, Mituleţu-Buică a susţinut că o perioadă mai mare ar afecta buna desfăşurare a procesului.

"Dacă prelungim mai mult de patru zile această operaţiune, nici serviciile poştale nu pot fi asigurate, să ajungă plicul la cetăţean, şi nici cetăţeanul să voteze în condiţii optime, să se informeze şi să-şi exercite dreptul de vot în cunoştinţă de cauză şi să-l trimită în ţară. Există şi opţiunea să te duci personal cu el la misiunea diplomatică sau să-l depui prin servicii poştale la cea mai apropiată misiune diplomatică din statul gazdă. Dar, potrivit tuturor calculelor, timpul e foarte scurt şi ne ducem foarte aproape, astfel încât să nu mai putem asigura înfiinţarea secţilor de votare", a explicat preşedintele AEP.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe la 12 octombrie.

Pe lângă posibilitatea de a vota prin corespondenţă, românii din străinătate pot vota timp de trei zile (8-10 noiembrie).