Autoritatea Electorală Permanentă dorește să extindă de la 11 la 15 septembrie termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral. Modificarea ar urma să fie făcută prin OUG.

"Așteptăm la acest moment toate avizele, toate semnăturile astfel încât să promovăm o ordonanță de urgență care să clarifice unele aspecte pentru organizarea procesului de votare în străinătate, dar și extinderea termenului de la 11 până la 15 septembrie inclusiv, cu speranța că după 1 septembrie va crește numărul cererilor de înregistrare pe baza informațiilor pe care le avem, că cetățenii ar fi fost în august în concediu în România și nu s-ar fi înregistrat, urmând în această perioadă să se înregistreze", a declarat luni, într-o conferință de presă, președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică.

Până acum există 17.400 de cereri pentru a fi înființate secții de votare, iar pentru votul prin corespondență s-au înscris 17.740 de români care locuiesc în afara țării.

Întrebat de ce se dorește prelungirea doar cu patru zile, Mitulețu-Buică a susținut că o perioadă mai mare ar afecta buna desfășurare a procesului.

"Dacă prelungim mai mult de patru zile această operațiune, nici serviciile poștale nu pot fi asigurate, să ajungă plicul la cetățean, și nici cetățeanul să voteze în condiții optime, să se informeze și să-și exercite dreptul de vot în cunoștință de cauză și să-l trimită în țară. Există și opțiunea să te duci personal cu el la misiunea diplomatică sau să-l depui prin servicii poștale la cea mai apropiată misiune diplomatică din statul gazdă. Dar, potrivit tuturor calculelor, timpul e foarte scurt și ne ducem foarte aproape, astfel încât să nu mai putem asigura înființarea secților de votare", a explicat președintele AEP.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe la 12 octombrie.

Pe lângă posibilitatea de a vota prin corespondență, românii din străinătate pot vota timp de trei zile (8-10 noiembrie).