Alianța USR PLUS a propus luni ca alegerile locale din toamnă să se organizeze pe parcursul a două zile.

Parlamentarii USR vor depune o serie de amendamente în acest sens, la proiectul de lege al Guvernului privind alegerile locale, care va intra în dezbaterea comisiilor din Parlament.

Această măsură este recomandată și de către experții în materie de alegeri, deoarece, dacă se menține o singură zi pentru alegerile locale, în condițiile în care accesul în secțiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanțare, mulți dintre cetățeni nu vor apuca să voteze, se arată într-un comunicat al Alianței.

"Desfășurarea votului pe mai multe zile va ajuta enorm la facilitarea votului. Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidențiale, iar evaluările arată că a funcționat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să își poată exercita dreptul de a vota, în siguranță. De asemenea, noile autorități alese ale administrației publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor și a președinților de consilii județene se face într-un singur tur", a declarat senatoarea USR Florina Presadă, senator USR, potrivit comunicatului.