Ambasada României în Marea Britanie anunță că propune înființarea a 71 de secții de votare la alegerile prezidențiale.

Anunțul Ambasadei vine după ce MAE a transmis joi către AEP o primă listă de propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Pe această listă sunt trecute opt secții de votare în Marea Britanie. Misiunea diplomatică de la Londra precizează că cele opt sunt propuse de Consulatul General al României la Edinburgh (pentru a acoperi Scoția și Irlanda de Nord), dar mai sunt în lucru încă 63 de propuneri destinate să acopere restul teritoriului Regatului Unit: 60 în Anglia și trei în Țara Galilor.

Lista finală va fi transmisă către Ministerul Afacerilor Externe, care o va supune aprobării Autorității Electorale Permanente în momentul în care pentru fiecare dintre secțiile de votare propuse va fi identificată o locație, termenul limită fiind, potrivit legii, 19 octombrie 2019.

Conform prevederilor OUG nr. 64/2019 privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, comunicarea secțiilor de votare propuse de misiunile diplomatice și oficiilor consulare se face eșalonat către Autoritatea Electorală Permanentă. Comunicarea listei complete se face de către fiecare misiune diplomatică și consulară în parte, pe măsură ce operațiunile de identificare și stabilire a sediilor secțiilor de votare sunt finalizate.

”La nivelul Marii Britanii, procesul de înființare a secțiilor de votare este gestionat prin intermediul celor trei misiuni diplomatice și consulare: Ambasada României la Londra (44 de secții), Consulatul General de la Manchester (19 secții), Consulatul General de la Edinburgh (8 secții). Spre deosebire de Consulatul General de la Edinburgh, care a finalizat procesul de identificare a spațiilor pentru cele 8 secții propuse în circumscripția sa, Ambasada României la Londra și Consulatul General de la Manchester se află în curs de identificare a spațiilor pentru cinci din cele 44, respectiv trei din cele 19 pe care le vor propune”, se arată în comunicat.

MAE a anunțat finalizarea unei prime liste de propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Lista trimisă joi către AEP cuprinde 444 secții de votare, propuse de misiunile diplomatice și oficiile consulare.

Printre cele 444 de propuneri de secții transmise către Autoritatea Electorală Permanentă se numără: Australia și Noua Zeelandă (7 secții), Austria (17 secții), Belgia (23 secții), Canada (9 secții), Cipru (6 secții), Danemarca (12 secții), Elveția (8 secții), Franța (8 secții), Germania (84 secții), Italia (22 secții), Republica Moldova (36 secții), Norvegia (10 secții), Olanda (22 secții), Marea Britanie (8 secții), Spania (37 secții), SUA (22 secții), Suedia (7 secții), Ungaria (6 secții).

Până la expirarea termenului pentru transmiterea propunerilor de secții de votare în străinătate, MAE preconizează că vor fi înființate peste 800 de secții de votare în străinătate.

La alegerile europarlamentare din mai, Ministerul de Externe a deschis 441 secții de votare în afara țării, insuficiente pentru românii din diaspora care au dorit să voteze.