Fostul președinte Traian Băsescu nu exclude un amestec extern în alegerile parlamentare din 6 decembrie, sugerând că ar fi de origine estică și explicându-și astfel succesul ”absolut fabulos” al AUR.

Întrebat luni seară, la Digi24, de rezultatul surprinzător al AUR la parlamentare, Traian Băsescu a declarat: ”Surpriza majoră este că a avut o campanie tăcută extrem de puternică în diaspora, unde au obținut rezultate absolut fabuloase. Dar încă îmi fac propriile analize. Atât, ce am observat, o campanie de o agresivitate extremă pe internet și o campanie care nu pare de sorginte românească”.

Traian Băsescu a spus că a văzut ”multe figuri cu ochii oblici pe acolo” în partid: ”E un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt trolii de toate națiile și care s-au mai băgat și în Brexit, s-au mai băgat și în alegerile din Statele Unite și nu exclud posibilitatea să se fi băgat puțin și în alegerile din România. Dar este, la acest stadiu, o speculație”.

Fostul președinte a explicat că se bazează pe observațiile sale cu privire la ”surpriza” din diaspora: ”Dacă, să spunem, aici (în România - n.r.) au fost activi, s-au dus, au luat steagul de fiecare dată, au umblat, în diaspora trebuie să faci o muncă gigantică să obții asemenea scoruri cum a obținut AUR. Iar acest lucru, plus dacă vă uitați la investițiile care s-au făcut pe internet, sunt lucruri care mă obligă să gândesc, ceea ce nu înseamnă că există suspiciuni majore. Dar nici nu pot să nu gândesc”.