Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat luni că alegerile locale se amână, iar mandatul aleșilor locali va fi prelungit.

UPDATE

Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență privind prelungirea mandatelor actualilor aleși locali, a anunțat luni seara Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului.

Având în vedere dificultățile din această perioadă pentru strângerea semnăturilor necesare candidaturilor, Guvernul a decis reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare:  minimum 25.000 de semnături.

Dosarele de candidatură și listele de semnături pot fi depuse electronic, a precizat Dancă.

+++

Guvernul a decis să amâne alegerile locale, programate pentru luna iunie.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că mandatul aleșilor locali va fi prelungit până cel târziu la 31 decembrie, conform unui proiect de ordonanță de urgență al Guvernului.

"Este evident că, în această situație de criză, nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Așadar, trei instituții, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, au inițiat un proiect de ordonanță de urgență de prelungire a mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. În același timp, ținând cont de actualul context epidemiologic și de decretul președintelui României privind starea de urgență, inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor și desfășurarea acestor alegeri, doresc cele trei instituții, să fie simplificate", a precizat Raluca Turcan, la începutul ședinței de guvern.

OUG urmează să fie adoptată în ședința de luni.

”Este din ce în ce mai puțin probabil ca alegerile locale să aibă loc în data de 28 iunie. Noi nu putem să demarăm procedurile de organizare a alegerilor până când nu avem convingerea că trecem de vârful epidemiei și ne apropiem de starea de normalitate. Pentru a putea organiza în condițiile legii alegerile locale, noi ar trebui să emitem hotărârea de guvern cel târziu în data de 10 aprilie și o mare parte din procedurile preelectorale și electorale să se deruleze într-o perioadă în care există un climat de răspândire a epidemiei", a afirmat joia trecută premierul Ludovic Orban.