Ales primar al Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone este așteptat miercuri la Curtea de Apel București pentru a participa la dezbaterile în dosarul Colectiv în care a fost condamnat în primă instanță la opt ani și 6 luni închisoare.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost condamnat, în decembrie 2019, în primă instanță, la 8 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv.

În dosar, au mai fost condamnați și cei trei patroni ai clubului Colectiv, Daniela Niță - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise, Cristian Niță, precum și George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 și ISU București-Ilfov, daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

În motivarea deciziei de condamnare, publicată în martie 2020, judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul București susținea că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activități infracționale în lanț, iar atitudinea inculpaților nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranță a legii, relatează Agerpres.

Judecătorul considera că atitudinea unor inculpați din acest dosar, de împiedicare a aflării adevărului despre ce s-a întâmplat la Colectiv, "denotă cinism, rea-credință și lipsă de respect" față de cei care au murit sau au fost răniți în incendiu. 

În pofida condamnării, Piedone a fost ales duminică în funcția de primar al Sectorului 5.