Expert Forum a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile parlamentare din 5-6 decembrie, unde vor fi explicate principalele reguli privind campania electorală, înregistrarea alegătorilor, ziua votului, votul prin corespondență sau contestațiile.

În cadrul platformei se va răspunde la întrebările frecvente legate de organizarea procesului electoral și eventualele sesizări legate de nereguli.

Alături de partenerii din coaliția FiecareVot, Expert Forum acreditează observatori pentru monitorizarea secțiilor de votare în zilele alegerilor, în țară și în străinătate. Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală.

Activitatea de observare este voluntară, nefiind remunerată. Toți observatorii încep activitatea din ziua alegerilor la 06:00 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. În zilele scrutinului, fiecare observator va folosi aplicația Monitorizare Vot, special realizată de Code for Romania și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și prin call-center special creat.

Poate fi observator orice cetățean cu drept de vot, care nu este membru al unui partid politic, nu a participat direct la organizarea unei campanii electorale sau nu este candidat, chiar dacă independent. Există și un Cod de Conduită care detaliază caracteristicile statutului de observator și pe care fiecare persoană care se înregistrează și-l asumă. 

Până pe 1 decembrie, persoanele care doresc să fie observatori se pot înscrie exclusiv online pe fiecarevot.ro. Cei înscriși pot monitoriza o singură secție de votare sau mai multe, într-o echipă mobilă, formată din doi observatori. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.