Klaus Iohannis a tranșat marți chestiunea unei dezbateri cu Viorica Dăncilă, argumentând că aceasta e candidata unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său proeuropean.

UPDATE

"Eu cred că domnului Iohannis îi este teamă de o confruntare directă cu mine, în fața tuturor românilor. De-a lungul colaborării noastre instituționale, ne-am mai întâlnit, am mai interacționat. Însă cred că realizează că o dezbatere în fața întregii țări ar demonta imediat toate atacurile mizerabile din ultimii ani la adresa mea și a Partidului Social Democrat. Eu însă am rabdare. Încă îl aștept pe președinte să găsească înțelepciunea, tăria și curajul de a accepta invitația mea la dezbaterea pe care românii o cer și o merită", a replicat Viorica Dăncilă.

Totodată, ea i-a reamintit președintelui de o postare din campania electorală din 2014, când Klaus Iohannis îl acuza pe Victor Ponta de "atitudine arogantă" în ceea ce privește organizarea unei dezbateri electorale "atât de necesare și așteptate de către toți românii interesați să afle proiectele celor doi candidați rămași în cursa pentru Palatul Cotroceni".


***

"Dragi români,

Împreună am reușit să ținem piept PSD, partidul care a asaltat toate instituțiile statului. Și doar împreună vom reuși să câștigăm definitiv această luptă pentru România. Votul pe care mi l-ați acordat în primul tur al alegerilor este o confirmare a încrederii pe care o aveți în mine. Dar președintele nu poate reconstrui singur o țară, de aceea este mare nevoie de fiecare dintre voi, de implicarea voastră. Vreau să fie foarte clar: voi dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă, voi continua să merg prin țară, să mă întâlnesc cu oamenii și voi explica tuturor care este proiectul meu. România normală devine realitate doar prin solidaritate și unitate, cu susținerea majorității românilor.

Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democrația, după ce a sfidat sistematic valorile și principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în fața corupților și penalilor în toți acești ani. Nu trebuie să uităm nicio clipă cine este PSD și care este pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul României, oricât ar vrea acum să fugă de responsabilitate și să încerce să ne dezbine prin tot soiul de tertipuri!", a scris Iohannis pe Facebook.

Luni și marți, Viorica Dăncilă și alți lideri ai PSD au tot insistat asupra necesității unei dezbateri televizate. Fostul premier i-a trimis și o scrisoare președintelui în acest sens. Luni seara, șeful de campanie al PNL, Dan Motreanu, a anunțat că liberalii și președintele au decis să nu accepte invitația lui Dăncilă.

O invitație la dezbatere a fost lansată și de Universitatea din București și Europa FM. 

Marți dimineața, Alina Gorghiu a declarat la RFI că o eventuală dezbatere între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă nu ar aduce în plus "absolut nimic".

"Oamenii îi cunosc foarte bine și pe Viorica Dăncilă și pe președintele Klaus Iohannis (...). Nu am uitat nici faptul că doamna Dăncilă, candidatul PSD, nu s-a prezentat la consultările de la Cotroceni, nu s-a putut avea cu domnia sa atunci când Constituția cerea obligatoriu acest lucru, nici măcar o colaborare instituțională”, a spus ea.