Asociația Geeks for Democracy anunță că observatorii independenți din secțiile vot la alegerile locale din 27 septembrie vor fi echipați cu viziere, mănuși, măști și dezinfectant.

Peste 4.000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum, însă anul acesta organizatorii se tem că pandemia va duce la o scădere a numărului celor care aleg să vegheze voluntar la bunul mers al votării.

”2020 este un an atipic din cauza noului coronavirus. Ultimul lucru de dorit pentru români ar fi ca pandemia să le influențeze viața nu doar până la eliminarea riscurilor de sănătate, ci în următorii patru ani, cât durează mandatul aleșilor locali. Trebuie să ne asigurăm că acest exercițiu fundamental pentru democrație – votul – rămâne relevant și în vremea Covid-19, prin prezență semnificativă a cetățenilor la urne și a observatorilor independenți în secții. De aceea, am pregătit un kit de siguranță pentru cei care se înscriu: vizieră, mască, mănuși, dezinfectant și instrucțiuni clare privind măsurile de protecție”, a declarat Raluca Paraschiv, Geeks for Democracy.

Până pe 24 septembrie, observatorii independenți se pot înscrie online pe fiecarevot.ro și o coaliție de organizații nonguvernamentale din toată țara se va ocupa de acreditare și training.

Înainte de prezența fizică în secția de vot, observatorii vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare.

Înscrierea ca observator durează 5 minute și se face exclusiv online. Cei înscriși pot monitoriza mai multe secții de votare în ziua alegerilor într-o echipă mobilă cu minimum doi observatori.

Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală.

Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. 

În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi o aplicație de monitorizare special realizată și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat.