Dacă situația pandemiei va rămâne așa cum este în prezent, alegerile locale nu ar trebui să se organizeze,consideră profesorul Alexandru Rafila.

”Dacă situația va fi în România cum este în Italia acum sau cum este în Grecia, atunci cu siguranță se pot organiza alegeri fără niciun fel de probleme”, a declarat vineri seara, la Digi24, reprezentantul Româiei la OMS.

”Dacă noi reușim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ținem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilității sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu niște măsuri de protecție a celor care sunt în secțiile de vot. Gândiți-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secțiile respective. Înțeleg că sunt peste 18.000 de secții de vot la nivel național și dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, și accesul alegătorilor poate fi și el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomerația”, a spus Alexandru Rafila.

”Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creștere susținută, cum este cea de acum, răspunsul este nu. Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la niște cifre foarte importante și lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilității populației și măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci, depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a mai spus profesorul Rafila.