Președintele Klaus Iohannis participă marți, de la ora 19:00, la dezbaterea electorală organizată de echipa sa de campanie, la care sunt invitați jurnaliști, analiști, politologi și comentatori politici.

UPDATE

 

  • despre armata europeană: Statele europene trebuie să-și modernizeze armatele, să aibă o industrie de apărare îmbunătățită, dar crearea unui paralelism cu NATO nu ar fi o idee bună. 
  • Iohannis spune că își menține declarația privind necesitatea desființării Secției de anchetare a magistraților, poate fi folosită pentru a exercita un control neconstituțională supra procurorilor. 
  • Întrebat de numirile procurorilor-șefi, Klaus Iohannis a declarat că interimatele expiră începând cu decembrie, iar chestiunea trebuie rezolvată, dar nu fără a găsi soluția bună: L-am rugat deja pe Cătălin Predoiu să trateze prioritar această chestiune...lucrează la o metodologie.
  • Referitor la mesajele susținătorilor candidaților USR și PMP privind un boicot pentru turul 2, Klaus Iohannis a avut un mesaj ”simplu”: Românii știu ce am făcut. 
  • Întrebat dacă a sacrificat Justiția prin amânarea referendumului, Klaus Iohannis a răspuns: Se vede destul de bine că nu. Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Cred că a produs...În afară de faptul că am alungat elefanții din ședința de guvern și am ieșit în geacă roșie, am trimis legile justiției la CCR, la Parlament, am cerut un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Sigur, am fost obligat să le promulg într-o formă, pentru că mi se terminaseră prerogativele constituționale. Dar vom repara ce a mai rămas de reparat. Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și voi sprijini lupta anticorupție. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt, a rămas în picioare. Am corectat în exterior imaginea catastrofală proiectată de PSD.
  • Întrebat cum va reuși să grăbească ritmul reformelor, președintele a precizat că o adevărată reformă se poate face modernizând Constituția: ”Sper ca după alegerile parlamentare să avem o configurație care să ne permită această discuție. Însă printr-o majoritate parlamentară se pot repara lucruri greșite”.
  • Întrebat de ce a promulgat fără nicio obiecție legea recursului compensatoriu, Iohannis a declarat că legea a fost declarată constituțională de CCR: ”Însă CCR a făcut aici un lucru pe care nu l-a făcut în alte situații: s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. E o decizie neuzuală, care făcea caducă practic retrimiterea în Parlament. Dacă CCR s-a exprimat pe oportunitate, Parlamentul nu mai avea marjă de manevră. E explicația pentru care, după discuții foarte tehnice cu specialiștii, am ajuns la concluzia că altă soluție nu este”.

 

+++

La evenimentul care se va desfășura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I”, vor putea pune întrebări Ramona Avramescu (TVR), Clarice Dinu (HotNews), Moise Guran (Europa FM), Ion M. Ioniță (Adevărul/Historia), Cristian Leonte (Pro TV), Silviu Mănăstire (B1 TV), Cristina Șincai (România TV), Radu Tudor (Antena3) și politologul Cristian Pârvulescu.

Restul jurnaliștilor invitați vor fi pe post de spectatori. Din acest motiv, G4Media.ro a refuzat să trimită un reprezentant.


Întâlnirea va dura între două și trei ore. 

Fiecare jurnalist va putea pune între două și patru întrebări. 

Evenimentul va putea fi urmărit live pe Facebook și Youtube.