Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a transmis că de la începerea procesului de vot și până la această oră au fost înregistrate 182 de sesizări de posibile contravenții și infracțiuni electorale, dintre care 50% nu s-au confirmat.

UPDATE

În mai multe secții au fost persoane care au venit la vot, deși solicitaseră urna mobilă. Unele persoane au susținut că nu au făcut o astfel de solicitare.


20:20 Au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor, peste 50 la sută dintre sesizări nu s-au confirmat, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Totodată, sunt în cercetare 25 de posibile infracțiuni, printre care coruperea alegătorilor, violarea confidențialității votului, fraudă la vot, vot multiplu, acces ilegal la un sistem informatic.

MAI a aplicat 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei, precum și 16 avertismente scrise.

+++

15:20 În general, sesizările fac referire la continuarea propagandei electorale, violarea confidențialității votului, lipsă buletine de vot, așa-zis turism electoral, sfătuirea alegătorilor cum să voteze, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare.

Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, dintre care 11 avertismente scrise și patru amenzi în valoare de 4.500 de lei.

În județul Olt, s-a primit un apel la 112 prin care se reclama faptul ca anumite persoane au primit bani pentru a merge la vot. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Tot în Olt, se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violare a confidențialității votului după ce o persoană, la ieșirea din cabină, a arătat buletinul de vot membrilor biroului electoral.

Polițiștii din Hârșova au fost sesizați de către un membru al secției de votare de la un liceu cu privire la faptul că un cetățean ar fi însoțit la secția de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, și ar fi intrat cu acesta până la cabina de votare unde, profitând de faptul că perdeaua nu era trasă bine, ar fi observat procesul de votare și l-ar fi îndrumat cum să voteze.

În județul Teleorman, polițiștii Secției Rurale Gălățeni au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat s-a prezentat la secția de votare și și-a exercitat dreptul de vot, deși pe numele său exista o solicitare pentru deplasarea urnei mobile.

Bărbatul susține însă că nu a depus nicio cerere. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cercetările continuă în vederea identificării persoanei care a întocmit și depus înscrisul.

În Bistrița-Năsăud, o persoană a fost sancționată cu 2.000 de lei pentru continuarea propagandei electorale printr-o postare în mediul online.

În contextul desfășurării procesului electoral, până la acest moment au fost raportate peste 20 de cazuri medicale la nivelul a 12 județe și în municipiul București.

În județul Tulcea se efectuează verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic după ce un  specimen de buletin de vot prin care cetățenii erau îndemnați să voteze un anumit candidat a fost postat pe contul de pe o rețea de socializare al unui bărbat, care susține însă că nu el ar fi publicat buletinul respectiv.

De asemenea, serviciile județene de evidență a persoanelor și Direcția din București au eliberat peste 5.000 de acte de identitate pentru cetățenii care doreau să voteze, dar nu dețineau carte de identitate valabilă.