Mai multe grupuri civice și ONG-uri cer MAE și AEP să promoveze mai bine votul prin corespondență
Mai multe grupuri civice și ONG-uri cer MAE și AEP, printr-o scrisoare deschisă, să promoveze mai bine votul prin corespondență la alegerile prezidențiale și să dispună îmbunătățiri ale informațiilor publicate pe site-uri.
Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, și ministrului de externe, Ramona-Nicole Mănescu, mai multe grupuri civice și ONG-uri își exprimă preocuparea față de respectarea dreptului la vot al românilor, oriunde s-ar afla.
Acestea apreciază publicarea în timp real a statisticilor privind cererile de vot în secția de votare și a cererilor de vot prin corespondență, publicate pe www.votstrainatate.ro, precum și inițiativa unor ambasade/consulate de a se întâlni recent cu reprezentanți ai asociațiilor românilor din diaspora, dar remarcă numărul mic de români înscriși până acum pentru a vota la secția de votare sau prin corespondență.
"În prima săptămână, de la lansare, am monitorizat informațiile publicate în timp real pe www.votstrainatate.ro și am constatat următoarele: Media zilnică a înscrierilor pentru votul în secția de votare este de aproximativ 470, iar media zilnică a înscrierilor pentru votul prin corespondență este de aproximativ 425 de persoane. Un calcul probabilistic demonstrează că, dacă media de interes pentru înregistrarea pe site a cetățenilor cu drept de vot se păstrează, până la împlinirea termenului limită de înscriere, atunci, pe 11 septembrie 2019, se vor fi înscris aproximativ 21.600 la votul în secția de vot și aproximativ 19.500 de cetățeni la votul prin corespondență. Conform datelor centralizate de MAE de la misiunile diplomatice, în lume sunt 5,6 milioane de români, dintre care 700.000, cu pașapoarte CRDS, așa după cum informează AEP. Raportat la numărul cetățenilor români cu drept de vot din diaspora ne dăm seama că cifra finală nu va reflecta nevoia reală de prezență la vot a cetățenilor, așa după cum se cunoaște din istoricul ultimelor scrutine",
se arată în scrisoarea deschisă.
Organizațiile susțin că puterea lor de impact este inferioară "posibilităților reale" pe care le au instituțiile statului în vederea promovării procedurilor de vot. În condițiile în care procedura electorală propusă de AEP este "nouă și insuficient cunoscută", asociațiile consideră că informațiile de interes public și comunicarea dinspre instituțiile statului pot fi îmbunătățite.
Ce propun ONG-urile
Invocând "nevoia reală" de bună organizare a procesului electoral în Diaspora, grupurile civice solicită autorităților române să dispună îmbunătățiri ale informațiilor publicate pe site:
- Promovarea de urgență - de către instituțiile pe care le reprezentați - a beneficiilor înregistrării la vot pe site-ul www.votstrainatate.ro. Demersul dumneavoastră ar avea un impact mult mai mare, deoarece ați putea folosi canale media de comunicare diverse, precum difuzarea de mesaje de interes public, reglementată de CNA, flyere distribuite la graniță, afișe la sediile MAE sau ale ambasadelor și consulatelor României, inclusiv prin parteneriat cu instituții omoloage ale statelor în care Diaspora românească trăiește.
- Publicarea în timp real pe site-ul www.votstrainatate.ro de date adiționale, prin adăugarea informațiilor suplimentare despre înscrișii per țară/regiune/localitate. Informațiile să fie ușor de accesat, de înțeles și de interogat informatic, atât pentru votul în secția de votare, cât și pentru votul prin corespondență. Acest lucru va permite celor interesați să promoveze site-ul AEP în interiorul comunităților de rezidență.
- Publicarea pe site a informațiilor referitoare la probabilitatea de a exista înregistrări de cereri duble de la persoane unice. Prin cereri duble înțelegem că una și aceeași persoană ar putea să se înscrie, pentru siguranță, atât pentru votul în secție, cât și pentru votul prin corespondență. Existența acestor înregistrări duble ar putea crea nevoi artificiale, dar publicarea informației ar putea ajuta la mitigarea riscului de supra-dimensionare, prin tactici transparente de comunicare publică.
- Transmiterea de informații legate de demersurile MAE de a organiza secții de votare în Diaspora, atât în sedii proprii, precum consulate/ambasade, cât și în sedii obținute prin parteneriat cu autorități locale în care se înregistrează nevoia de prezență la vot a minimum 100 de români cu drept de vot.
- Susținerea asociațiilor civice active în țară și diaspora să organizeze din timp acțiunile de identificare și completare a resurselor umane necesare în secțiile noi de votare în străinătate, prin focalizarea cu precădere în acele orașe din afara țării în care AEP constată un număr mare sau foarte mare de cereri pentru înființarea de noi secții de vot. Este știut că cerința de resurse umane în raport de numărul total de zile de votare pentru 3 zile de vot + 1 de pregătire + 1 de raportare, este dificil de acoperit, exclusiv cu personal din ambasade sau consulate. Este cu atât mai greu de administrat, cu cât s-a anticipat organizarea a două tururi de scrutin.
Scrisoarea deschisă este semnată de:
● #activAG Pitești (membru al platformei civice Contract România)
● #Rezist Milano (membru al platformei civice Contract România)
● #Rezistența
● Acțiunea Civică Galați
● Asociația Platforma România 100
● Asociația Aradul Civic (membru al platformei civice Contract România)
● Asociația ”Rezist Zürich” (membru al platformei civice Contract România)
● Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just
● Canada Save Roșia
● Corupția Ucide
● Diaspora Franța Solidară cu România
● DUAR
● Inițiativa România (membru al platformei civice Contract România)
● Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membru al platformei civice Contract România)
● Protestatari Pro Democrație Londra
● Reset Iași (membru al platformei civice Contract România)
● Rezist Bilbao
● Rezist Budapesta
● Rezist Dublin
● Rezist Galați
● Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
● Rezist Lyon
● Rezist Marseille
● Rezist WMW
● Rezistența din Diaspora
● Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membru al platformei civice Contract România)
● Un Timbru pentru Dreptate
● Voluntari în Europa (membru al platformei civice Contract România)
● Umbrela Anticorupție Cluj
Background
Votul prin corespondență a fost folosit pentru prima dată la alegerile parlamentare din 2016.
Doar 8.889 de români din Diaspora s-au înscris atunci în Registrul Electronic, dar numai 4.561 au decis în cele din urmă să voteze prin corespondență.
Comentarii