Miercuri e ultima zi în care românii din diaspora ce vor să voteze la prezidenţiale se pot înregistra în Registrul electoral. Dăncilă promisese o OUG pentru prelungirea termenului, dar ședința de guvern nu a mai avut loc azi.

Asociațiile civice din România și din străinătate au criticat termenul prea scurt pentru înregistrarea în Registrul electoral, mai ales că a fost și perioada concediilor. Ele au cerut prelungirea termenului, iar Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat săptămâna trecută că doreşte să extindă de la 11 la 15 septembrie termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral. Modificarea ar fi urmat să fie făcută prin OUG.

”Aşteptăm la acest moment toate avizele, toate semnăturile astfel încât să promovăm o ordonanţă de urgenţă care să clarifice unele aspecte pentru organizarea procesului de votare în străinătate, dar şi extinderea termenului de la 11 până la 15 septembrie inclusiv, cu speranţa că după 1 septembrie va creşte numărul cererilor de înregistrare pe baza informaţiilor pe care le avem, că cetăţenii ar fi fost în august în concediu în România şi nu s-ar fi înregistrat, urmând în această perioadă să se înregistreze", a declarat pe 2 septembrie, într-o conferinţă de presă, preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică.

Pe 5 septembrie, Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul trebuia să emită în acea zi o OUG pentru prelungirea perioadei de înscriere a românilor din Diaspora la votul prin corespondență, dar nu a putut din cauză că Iohannis nu a numit miniștrii interimari.

Pentru a se depăşi situaţia de blocaj de la nivelul Guvernului, luni a fost adoptată o hotărâre prin care se va transfera de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii OUG. După ședința de guvern a apărut pe surse informația că OUG privind extinderea termenului pentru înregistrare în Registrul electoral va fi adoptată miercuri.

Ocupată cu racolarea membrilor ALDE și cu ”inginerii” prea puțin constituționale prin care încearcă să evite votul de încredere din Parlament, Dăncilă nu a mai organizat astăzi nicio ședință de guvern.

Marți, ambasadorul României în Marea Britanie a făcut apel la Guvern şi la AEP să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a românilor din străinătate, atât, pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare:

"Mâine, 11 septembrie, este prevăzut să se încheie acest proces. Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat. Se poate observa însă că, în ultimele zile, s-a intensificat ritmul de înregistrare. Se poate observa o creștere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondență și pentru solicitarea înființării de secții de votare”.