Premierul Orban a declarat sâmbătă că procesul de votare din Diaspora se derulează în condiții bune, singurele "mici situații" fiind create de Bioruri Electorale, care au o "vitează foarte lentă de reacție".

"Procesul (de votare în Diaspora - n.r.) se derulează în condiții bune. Sigur, că au apărut mici situații. Mi-a spus domnul ministru (Bogdan Aurescu), legat de viteza foarte lentă de reacție a Biroului Electoral, în cursul zilei de ieri, în cazul înlocuirilor de delegați la secțiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegați la secțiile de votare, în care, neavând decât două ședințe, Biroul Electoral pentru secțiile din străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire", a declarat Ludovic Orban, la sediul MAE.

Acesta a precizat că sâmbătă au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire și tot cam atâtea, 113, ”dacă țin bine minte”, de suplimentare.

"Astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare care sperăm să fie aprobate cât mai repede, pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiții la nivelul fiecărui Birou Electoral de secție de votare", a mai explicat acesta.

Ludovic Orban a adăugat că înlocuirile se fac atunci când titularul care reprezintă un partid politic în Biroul Electoral al secției de votare nu se prezintă.

"În prima zi a existat posibilitatea de înlocuire. Începând de astăzi și mâine, înlocuirea se face numai în situații excepționale, dar suplimentările se pot discuta. Înlocuirile se fac atunci când titularul care reprezintă un partid politic în Biroul Electoral al secției de votare nu se prezintă, se formulează din partea partidului cerere de înlocuire. Aceste cereri sunt importante, pentru că nu toate secțiile au numărul de reprezentanți, să zic, din partea fiecărui partid. Sunt multe secții care au 5, 6, 7 reprezentanți  și pentru derularea în bune condiții a procesului electoral este nevoie de un număr cât mai larg de reprezentare și pentru a nu lăsa secții cu numere foarte mici de reprezentanți", a mai precizat premierul.


Legat de situația operatilor de tabletă, premierul a explicat că până acum situația lor este "relativ bună", dar numărul cel mai mare de români care vor vota se așteaptă duminică.

Întrebat dacă au fost sesizate până acum nereguli privind desfășurarea procesului de vot, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat: "Nu am primit până acum astfel de solicitări. Ne bucură faptul că un număr mare de români au început încă de ieri să voteze."