PLUS susține că introducerea prin ordonanță de urgență de către Guvern a posibilității de a se depune candidaturi pentru alegerile locale în schimbul unei sume de bani este o măsură "nedemocratică".

”Măsura trebuie abrogată de îndată, iar Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) se oferă să propună Guvernului soluții alternative de strângere de semnături pentru accesul în alegeri cu limitarea interacțiunii directe între cetățeni în contextul nevoii de distanțare socială", se arată într-un comunicat de presă al PLUS.

Formațiunea condusă de Dacian Cioloș LUS consideră că toți cetățenii au un drept egal de a fi aleși în funcții publice.

”OUG adoptată de Guvernul României și publicat cu puțin timp în urmă în Monitorul Oficial încalcă acest principiu esențial al democrației moderne și întoarce România în secolul al XIX-lea, atunci când dreptul de a alege sau a fi ales într-o funcție publică era condiționat de un nivel minim de venit. OUG adoptată de către Guvern produce un efect asemănător: candidații cu o condiție financiară bună vor putea candida doar în baza depunerii unei sume de bani, în timp ce restul candidaților vor fi forțați să strângă semnături de susținere”, precizează PLUS, adăugând că se opune ferm unei astfel de reglementări profund nedemocratice și care încalcă un principiu esențial: egalitatea cetățenilor.

”Introducerea posibilității de a depune candidaturi pentru alegerile locale în baza unei sume de bani este o reminiscență specifică perioadei cenzitare, în care accesul la funcții publice era limitat de avere. În acest moment, o astfel de prevedere mai există doar într-un număr foarte restrâns de state, majoritatea din fostul imperiu colonial britanic. Chiar și în aceste cazuri, suma pentru a putea candida este una mai degrabă simbolică, mult sub cea impusă prin proiectul Guvernului României. Mai mult, în cea mai mare parte dintre aceste cazuri, reglementările au fost declarate neconstituționale, fiind considerate o încălcare a dreptului fundamental de a fi ales”, se arată în comunicat.