Poșta Română a expediat prima tranșă de buletine de vot către alegătorii înscriși în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Din cele 35.808 plicuri pe care Poșta Română trebuie să le transmită către alegătorii români din toate colțurile lumii, astăzi au plecat 5.742 de trimiteri cu documente, către 37 de țări.

Printre acestea se află Germania, Bulgaria, Republica Moldova, dar și destinații îndepărtate precum Haiti, Insulele Cayman, Trinidad și Tabago sau Myanmar. Spre destinațiile unde Poșta Română a deschis rute poștale rutiere, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Republica Moldova trimiterile cu buletine de vot sunt transportate cu ajutorul curselor auto.

Toate cursele auto sunt însoțite de jandarmi pe drumul până la graniță, astfel încât trimiterile să ajungă în siguranță la punctul de frontieră.În restul destinațiilor din toată lumea trimiterile ajung pe cale aeriană.

În total, 9 companii aeriene sunt implicate în procesul de distribuire externă, dar și 106 operatori poștali, câte unul în fiecare țară de destinație.

Cele mai multe trimiteri vor fi transmise către Marea Britanie, acolo unde 8.419 români s-au înscris în Registrul Electoral exprimându-și, astfel, opțiunea de a vota prin corespondență.

La polul opus, există destinații unde o singură persoană a solicitat această modalitate de vot: Republica Dominicană, Vanuatu, Panama, Mozambic.

Transporturile vor continua, astăzi, spre alte 43 de țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Belgia, Spania, Australia, Olanda sau Vanuatu.

Documentele necesare exercitării dreptului la vot prin corespondență, transmise prin Poșta Română, sunt: un certificat de alegător;o etichetă pentru sigilarea plicului exterior, un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență, un autocolant cu mențiunea „PRIORITY/PRIORITAIRE”, un cod de bare ce asigură identificarea alegătorului;instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, un buletin de vot prin corespondență pentru alegerea Senatului, un buletin de vot prin corespondență pentru alegerea Camerei Deputaților, un plic interior ce conține: un plic suport în interiorul căruia se află două autocolante cu mențiunea „VOTAT” și o etichetă pentru sigilarea plicului interior.

Toate informațiile necesare referitoare la procedura de vot se găsesc în interiorul plicului sau pe site-ul Autorității Electorale Permanente.