Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în ședința Guvernului de joi va fi adoptată o OUG privind extinderea termenului de înscriere în Registrul electoral a românilor din diaspora în vederea alegerilor prezidențiale. Termenul a expirat miercuri.

Dăncilă a precizat, la începutul ședinței de Guvern, că termenul-limită pentru înregistrarea cetățenilor români cu drept de vot din străinătate, pentru votul din corespondență și pentru cel la secțiile de votare, va fi extins până la 15 septembrie.  

Pentru o bună organizare a scrutinului din toamnă - susține premierul - ordonanța de urgență  ”include și măsuri privind desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, atribuțiile acestora și asigurăm cadrul legal pentru plata tuturor indemnizațiilor membrilor birourilor de votare”.

În ședința de Guvern de luni au fost adoptate două hotărâri ale Guvernului care privesc, în mod direct, exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru președintele României de către cetățenii români din străinătate.

Potrivit AEP, ”prima hotărâre privește votul prin corespondență, mai precis aspecte tehnico-financiare fără de care nu ar fi posibilă exercitarea votului prin corespondență. Astfel, au fost stabilite modelele, dimensiunile și condițiile de confecționare a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență, tipurile de servicii și produse poștale utilizate pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență defalcat pe două fluxuri (fluxul plecări trimiteri poștale din România și fluxul sosiri trimiteri poștale în România), precum și tipurile de cheltuieli aferente”.

Totodată, a fost stabilit cuantumul indemnizațiilor pentru activitatea membrilor birourilor electorale pentru votul prin corespondență.

Președintele biroului electoral pentru votul prin corespondență și locțiitorul acestuia vor primi o indemnizație de 380 de lei pentru fiecare zi de activitate, iar ceilalți membri ai birourilor electorale pentru votul prin corespondență vor primi o indemnizație de 190 de lei pentru fiecare zi de activitate. Aceste indemnizații se acordă pentru maximum 5 zile de activitate pentru fiecare tur de scrutin.

Prin a doua hotărâre, Guvernul a alocat resurse financiare suplimentare pentru buna organizare în străinătate a alegerilor pentru președintele României din acest an.