Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în ședința Guvernului de joi va fi adoptată o OUG privind extinderea termenului de înscriere în Registrul electoral a românilor din diaspora în vederea alegerilor prezidențiale. Termenul a expirat miercuri.

Dăncilă a precizat, la începutul ședinței de Guvern, că termenul-limită pentru înregistrarea cetățenilor români cu drept de vot din străinătate, pentru votul din corespondență și pentru cel la secțiile de votare, va fi extins până la 15 septembrie.  

Pentru o bună organizare a scrutinului din toamnă - susține premierul - ordonanța de urgență  ”include și măsuri privind desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, atribuțiile acestora și asigurăm cadrul legal pentru plata tuturor indemnizațiilor membrilor birourilor de votare”.

În ședința de Guvern de luni au fost adoptate două hotărâri ale Guvernului care privesc, în mod direct, exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru preşedintele României de către cetăţenii români din străinătate.

Potrivit AEP, ”prima hotărâre priveşte votul prin corespondenţă, mai precis aspecte tehnico-financiare fără de care nu ar fi posibilă exercitarea votului prin corespondenţă. Astfel, au fost stabilite modelele, dimensiunile şi condiţiile de confecţionare a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență, tipurile de servicii şi produse poştale utilizate pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă defalcat pe două fluxuri (fluxul plecări trimiteri poștale din România şi fluxul sosiri trimiteri poștale în România), precum şi tipurile de cheltuieli aferente”.

Totodată, a fost stabilit cuantumul indemnizaţiilor pentru activitatea membrilor birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă.

Preşedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenţă şi locţiitorul acestuia vor primi o indemnizaţie de 380 de lei pentru fiecare zi de activitate, iar ceilalți membri ai birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă vor primi o indemnizaţie de 190 de lei pentru fiecare zi de activitate. Aceste indemnizaţii se acordă pentru maximum 5 zile de activitate pentru fiecare tur de scrutin.

Prin a doua hotărâre, Guvernul a alocat resurse financiare suplimentare pentru buna organizare în străinătate a alegerilor pentru preşedintele României din acest an.