Un deputat independent a depus un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare, în contextul în care ideea e vehiculată în ultimele zile de PSD.

Adrian Dohotaru (fost membru USR) a depus vineri un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021.

Marcel Ciolacu declarase joi seară, la Antena 3, că, dacă în Parlament va fi propusă amânarea alegerilor parlamentare, PSD va susține o astfel de propunere.

”Nu se pot ține alegeri, dar nu-i interesează altceva decât să țină alegerile, să înjure PSD-ul... Cum să ieși, tu, președinte al României în conferință de presă când ai cel mai mare număr de cazuri (...) să ataci PSD de 17 ori, are o obsesie cu PSD-ul, și la sfârșit să le spui românilor să respecte regulile din pandemie, adică să vă spălați pe mâini și să purtați mască? Toate ATI-urile sunt aproape pline. Lumea va avea o lehamite să mai vină la vot, pentru că nu mai contează ce votează ei, contează cine decide să fie la putere și care este structura Parlamentului. Plus, numărul de infectări. După părerea mea vor depăși 2.500, vor merge spre 3000 de cazuri pe zi și oamenii nu vor mai merge la vot”, a spus Ciolacu.

Întrebat vineri de proiectul lui Dohotaru, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat că mai este foarte puțin timp pentru a putea fi aprobat, așa încât ”ar trebui discutat acest lucru în procedură de urgență”.

”Dacă tot există acest proiect, dacă există și în opinia publică un curent pentru acest lucru, atunci va trebuie să ne punem la masa negocierilor cu celelalte partide și să vedem dacă se poate face ceva. Pentru că trebuie făcut cu siguranță rapid. Nu se poate discuta la infinit acest proiect”, a spus Dîncu.

El a reproșat Guvernului faptul că nu a venit cu o strategie privind posibilitatea amânării alegerilor și cu niște scenarii în legătură cu scrutinul programat pe 6 decembrie, în funcție de numărul de cazuri de infectare.

În conferința de miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu vede oportună amânarea alegerilor:

”Este încercarea jalnică a unor politicieni care știu nu mai intră încă o dată în Parlament să mai prindă câteva luni de diurnă. Cam la asta se reduce, în opinia mea, fiindcă ultimul termen rezonabil din punct de vedere al mandatului este 6 decembrie. Și sper foarte mult ca procedurile care sunt încă în curs să ducă la validarea acestei date. Sunt aproape convins că așa va fi. Niciun politician serios, niciun parlamentar serios nu-și imaginează că poate să stea până la „Sfântul Așteaptă”, doar așa. Mandatul se termină”.

Șeful statului a explicat că o amânare ar putea aduce autoritățile ”într-o perioadă inadmisibilă”.

”Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă din oficiu. Mai rămâne. Își iau diurna, fac „comiții, comitete”. Nu mai pot hotărî legi organice. Pot discuta doar legi simple. Și vă dați seama ce catastrofă pentru România ca în plină iarnă, în plină pandemie, să fie Parlamentul plin de oameni care nu pot hotărî mai nimic. Va fi nevoie de legi, va fi nevoie de acțiune pentru a stăpâni fenomenele care sunt posibile – sper să nu fie cazul. Și atunci, pentru a putea acționa, nu doar pentru legile justiției, pentru a stăvili pandemia, pentru a veni cu legi bune, care lămuresc situațiile concrete, este nevoie de un Parlament cu puteri depline, un Parlament 100% funcțional. Nu un Parlament ca acum, cu o majoritate toxică și cu parlamentari care abia așteaptă să mai ia diurnă încă trei luni de zile peste mandat”, a spus Iohannis.