Președintele Bashar al-Assad vrea să obțină o confirmare a legitimității guvernării sale, dar alegerile sunt criticate atât de opoziție, cât și de statele occidentale. În același timp, o nouă rundă de negocieri de pace stă să înceapă.

Regimul lui al-Assad organizează alegeri legislative în regiunile aflate sub control guvernamental, unde sunt concentrați aproximativ 60% dintre locuitorii țării. Peste 7.000 de birouri de vot s-au deschis miercuri în Siria, în condiții sporite de securitate, în 13 dintre cele 15 provincii, mai puțin regiunile Raqqa și Idlib, aflate sub controlul grupărilor jihadiste Statul Islamic și Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaeda. 

Armistițiul agreat în februarie agreat între forțele guvernamentale și rebelii moderați este în continuare extrem de fragil, iar problemele care au întrerupt atunci negocerile de pace sunt încă nerezolvate, în special care va fi viitorul lui al-Assad, liderul sirian susținut de Rusia și Iran, dar dezavuat de SUA și restul țărilor occidentale. 

Organizația Națiunilor Unite încearcă să-i aducă la un numitor comun pe participanții la noua rundă de negocieri în condițiile în care luptele au reînceput în ultimele zile. 

Scrutinul este considerat „nelegitim” de către opoziția din interior și cea din afară, precum și de țările occidentale. Dar Rusia, aliat al regimului de la Damasc, le consideră „conforme Constituției siriene actuale”. Reprezentantul ONU a insistat că mult mai importante sunt alegerile care ar trebui organizate în 18 luni, după cum a votat recent Consiliul de Securitate.