Gabriela Firea și Eugen Teodorovici au negat zvonurile privind schimbarea rapidă a Vioricăi Dăncilă din funcția de președinte. Candidata PSD la prezidențiale a anunțat că nu-și dă demisia.

UPDATE

02:00 Viorica Dăncilă a anunțat că a convocat ședința Comitetului Executiv al PSD pentru marți, ora 18:30.

00:20 ”Nu am avut un concept clar de strategie la nivel național. Stafful de campanie este vinovat pentru asta. A venit timpul unei analize serioase, structurate la nivelul PSD. Trebuie să avem capacitatea să ne revenim până la locale. La Giurgiu am câștigat pe strategia județeană, nu națională. De doi ani, trei ani, peticim lucrurile și nu luăm decizii radicale. Și lucrul ăsta ne-a costat pe toți”, a declarat Niculae Bădălău la Antena 3.

00:18 Deputatul PSD Horia Nasra îi cere demisia lui Liviu Alexa, șeful PSD Cluj: ”Nefericită seară, cel mai slab rezultat din istoria PSD în județul Cluj, sub bagheta intrusului care a ales treptat logica însingurării printre clujeni. Cu un asemenea șaman al cuvintelor joase, care a jignit clujenii, jurnaliștii și colegii de partid, Clujul educat, Clujul civilizat, nu poate fi compatibil! Pistoanele din motorul urii, deja uzate, nu mai pot să producă chiar și într-un partid politic, darămite într-o comunitate, empatie în jurul acelui frumos și simplu #împreună. Reforma stângii trebuie să înceapă de la Cluj, prin alungarea intrusului specializat în mineriadele cuvântului scris”.

00:07 Președintele PES Activists România, Victor Negrescu, a declarat că PSD trebuie să își asume o modernizare a mesajelor, a politicilor și a modului în care comunică: "Eu cred că într-adevăr PSD trebuie să își asume o modernizare, o modernizare a mesajelor sale, a politicilor sale și a modului în care comunică", relatează Agerpres.

23:59 Petre Daea, fost ministru al agriculturii: "Nu este rezultat slab dacă luăm în calcul faptul că această doamnă, care s-a luptat formidabil, din punctul meu de vedere, ați putut observa și dumneavoastră că toată lumea a fost împotriva ei, iar dânsa a reușit, printr-o muncă formidabilă, o campanie bine condusă și realizată, a obținut scorul pe care l-a obținut partidul la alegerile parlamentare".

23:58 Senatorul Gabriel Leș, fost ministru al apărării: "Au apărut foarte mulți alegători noi la care se pare că nu am fost pregătiți. Va trebui să avem și noi un mod nou de a face politică și de a ne gândi la acești alegători. Regretul meu este că o să avem aproape 20 de ani de președinție liberală în România și singurul discurs pe care l-am văzut în această campanie a fost unul de ură, un discurs care s-a axat doar pe a fi împotriva cuiva, ceea ce nu este normal și natural, din punctul meu de vedere".

23:47 Românii au preferat discursul urii, a susținut Dăncilă la TVR.


"Nu îmi dau demisia. Dacă colegii vor considera asta, atunci trebuie să facem Congres. (...) Nu am luat în calcul să plec de la șefia partidului. Vom discuta în cadrul CEx, trebuie să avem în vedere că vin sărbătorile, iar apoi intrăm în precampanie electorală. Voi asculta opiniile colegilor. Trebuie să analizăm tot. Cred că am început prea târziu campania. Cred că a fost o campanie împotriva mea”, a spus Dăncilă, la Antena 3.

Dăncilă a mai precizat că rezultatul final nu mai poate fi schimbat, iar la numărătoarea paralelă, "PSD a mai crescut în ceea ce privește numărul de voturi". 

"Voturile au ales. Pentru noi e important un lucru, faptul că PSD a obținut numărul de voturi din 2016, chair l-a depășit ce arată că suntem pregătiți pentru alegerile parlamentare și locale. Ne bucură prezența la vot, cu același număr de voturi am intrat la guvernare", a mai explicat ea.

Dăncilă a mai spus că nu și-a lăsat niciodată partidul la greu: ”Atunci când partidul are nevoie de tine nu poți să faci un pas în spate”.

După ce a mizat în campanie pe denigrare și fake news, Dăncilă vede acum doar denigrarea sa de către liberali, spunând că ”se pare că românii au agreat” să continue cu Iohannis. 

+++

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că în PSD s-ar pregăti o rocadă la șefia partidului. Astfel, Viorica Dăncilă s-ar putea retrage în perioada următoare din funcția de președinte al PSD urmând să-l numească pe Marcel Ciolacu președinte interimar. O astfel de rocadă ar evita tensiunile în partid dar și un eventual congres extraordinar imediat.

+++

Gabriela Firea a declarat că social-democrații așteaptă numărătoarea paralelă, reiterând faptul că au existat situații când ”ce s-a anunțat seara nu a mai fost valabil a doua zi”.

Întrebată la Antena 3 de zvonurile privind ”decapitarea” Vioricăi Dăncilă de la conducerea partidului, primarul Capitalei a spus că tradiția mai poate fi schimbată și că membrii partidului ar trebui să fie maturi, să vadă unde au greșit și să să îmbunătățească dialogul cu cetățenii.

”Dacă a fost o tradiție negativă (schimbarea liderilor după înfrângere) poate trebuie schimbat ceva. Dacă analizăm ultimii ani, noi, cei mai tineri, am regretat anumite momente politice care nu ne-au adus cinste. Când un anumit lider politic obținea un scor pe care îl consideram slab, am început să ne luptăm între noi și am dat foarte mare satisfacție adversarilor noștri”, a spus Firea.

Și Eugen Teodorovici a declarat că e nevoie de o altă abordare în PSD, atunci când vine vorba de schimbarea liderilor după ce pierd alegerile prezidențiale.

Citând surse din partid, G4Media.ro scrie că PSD se pregătește să o schimbe pe Viorica Dăncilă de la șefia partidului după pierderea alegerilor, un congres extraordinar urmând să aibă loc până la sfârșitul acestui an, foarte posibil chiar înainte de sărbători. Cel puțin patru nume s-ar putea alinia la startul competiției pentru șefia PSD: Eugen Teodorovici, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Claudiu Manda.

La sediul PSD a apărut și fost ministru de interne, Gabriel Oprea. Deși există fotografii cu el, Firea și Teodorovici au declarat că nu l-au văzut, pentru că era foarte multă lume.

Teodorovici a mai declarat că PSD e mai puternic decât o arată cifrele de astăzi, fiind, ”practic, singurul partid românesc”.

Ecaterina Andronescu a afirmat că PSD are majoritate parlamentară, astfel că poate să demonstreze puterea opoziției.


Fostul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu a postat mai multe mesaje scurte pe Facebook referitor la rezultatul alegerilor.