Forumul Donatorilor din Romania si Forbes Romania au anuntat, joi seara, clasamentul celor mai mari finantatori ai proiectelor sociale din 2008. Astfel, Petrom SA a fost declarata cea mai generoasa din randul companiilor mari, casa de avocatura Tuca & Asociatii a primit trofeul la categoria "companii medii si mici", iar Fundatia Vodafone Romania a fost desemnata castigatoare la sectiunea fundatii corporatiste.

Fundatia Dinu Patriciu a fost prima clasata in randul fundatiilor finantatoare. Totodata, Dinu Patriciu a fost declarat filantropul anului 2008 cu 5,5 milioane euro investiti in filantropie.

Ajunsa la a IV-a editie, Gala Top Donatori a reunit reprezentanti ai comunitati de afaceri, misiunilor diplomatice la Bucuresti, sectorului neguvernamental, si institutiilor publice.

In 2008, companiile mari plasate in top 10 au investit peste 12,035 milioane euro in proiecte de responsabilitate sociala. De asemenea, primele 10 fundatii corporatiste, au finantat societatea civila cu peste 6,38 milioane euro. Cei mai generosi romani au derulat proiecte filantropice de peste 9,3 mil euro in anul 2008.

"Cei care fac parte din acest clasament (persoane, companii, fundatii) sunt exemple de urmat si apreciem atat faptul ca si-au asumat si au inteles necesitatea acestei practici, a filantropiei organizate in Romania, cat si faptul ca au ales sa comunice in mod voluntar si transparent ce sume au investit in responsabilitate sociala si caritate", a spus Magadalena Stoian, directorul executiv al Forumului Donatorilor din Romania.

Anul acesta, clasamentul a fost impartit in 5 sectiuni: companii mari, companii medii si mici, fundatii corporatiste, fundatii finantatoare si persoane fizice.

Topul este rezultatul unei cercetari realizate in perioada iulie – octombrie 2009 si a urmarit analiza cantitativa a sumelor investite in proiecte sociale in Romania.