Concertul caritabil va fi sustinut de patru tineri artisti: soprana Rodica VICA, tenorul Stefan POP, violonistul Vlad MAISTOROVICI si pianistul Stefan DONIGA, iar fondurile colectate din vanzarea biletelor vor contribui prin intermediul Asociatiei Help Autism la oferirea accesului la terapie gratuita pentru un numar mai mare de copii diagnosticati cu autism. Initiativa apartine Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Help Autism si partenerilor, cu sprijinul Centrului Infoeuropa.

Centrul Infoeuropa a gazduit astazi, marti, 1 aprilie 2014, conferinta dedicata evenimentului "SUFLET IN CULORI. Concert caritabil in beneficiul copiilor cu autism", organizat de Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune, Centrul InfoEuropa, Tarom, Floria.ro si Wagner Arte Frumoase si Povesti

Evenimentul isi propune, pe de o parte, marcarea Zilei Internationala de Constientizare a Autismului (2 aprilie 2014) si pe de alta parte informarea si constientizarea populatiei asupra importantei detectarii timpurii a sidromului TSA (Tulburare din Spectrul Autismului).

Concertul caritabil va fi sustinut de patru tineri artisti: soprana Rodica VICA, tenorul Stefan POP, violonistul Vlad MAISTOROVICI si pianistul Stefan DONIGA, iar fondurile colectate din vanzarea biletelor vor contribui prin intermediul Asociatiei Help Autism la oferirea accesului la terapie gratuita pentru un numar mai mare de copii diagnosticati cu autism.

Autismul este o tulburare de spectru, de aceea persoanele cu autism sunt foarte diferite, unele pot vorbi, altele nu; unele pot invata vizual, altele auditiv; unele pot fi sociabile, altele mai putin. Autismul nu se poate vindeca, dar se poate recupera. Prin interventie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta. 47% dintre copiii cu autism pot sa recupereze atat de mult incat sa nu poata fi deosebiti de ceilalti copii.

Autismul se poate recupera prin interventie terapeutica ABA (Analiza Comportamentala Aplicata). Fara terapie, simptomele autismului si comportamentele disfunctionale se agraveaza in timp. Din pacate, acesta interventie este de durata si foarte costisitoare si, cel putin deocamdata, legislatia din Romania nu permite decontarea lui prin asigurarile sociale. Iata de ce o campanie de strangere de fonduri se impune, pentru ca tot mai multi copii sa poata beneficia de terapie adecvata si pentru a reusi integrarea lor in scoala si societate. In Romania, sunt aproximativ 30 000 de persoane care sufera de Tulburari din Spectrul Autismului. In lume, 1 baiat din 84 si 1 fetita din 157 sufera de autism. Autismul poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie.


Centrul Infoeuropa sprijina aceasta initiativa pentru o mai buna informare a cetatenilor romani cu atat mai mult cu cat, la nivel european, abordarea problematicii integrarii sociale si profesionale a persoanelor cu TSA asigura imbunatatirea situatiei actuale, in beneficiul tuturor celor afectati de autism. Conform celor mai recente tudii de specialitate, 1 din 100 de persoane sunt afectate de autism, ajungand sa preprezinte o prioritate pentru politicile de sanatate ale Statelor Membre.